Wereld Slaap Dag 2019

vr 15 maart 2019

Vrijdag 15 maart 2019 is de 12e jaarlijkse World Sleep Day®. World Sleep Day is gecreëerd door World Sleep Society en is een internationaal erkend bewustwordingsevenement dat onderzoekers, gezondheidswerkers en patiënten bij elkaar brengt om slaap te herkennen en de belangrijke impact op onze gezondheid.

World Sleep Day 2019 heeft als slogan 'Gezonde slaap, gezond ouder worden', bedoeld om het belang van slaap in de algehele gezondheid op elke leeftijd te benadrukken. Deze focus heeft doelbewust een brede betekenis en benadrukt de boodschap dat de kwaliteit van leven kan worden verbeterd met een gezonde slaap. Omgekeerd neemt de gezondheid af wanneer de slaap uitvalt, waardoor de kwaliteit van leven afneemt. Goede nachtrust is een gewaardeerde functie en een van de belangrijkste pijlers van gezondheid.

Dr. Erik St. Louis, co-directeur van het Mayo Clinic Center voor Slaapgeneeskunde in Rochester, USA, benadrukt het thema van 2019: "Voor de meeste volwassenen kan een slaap van 7 tot 8 uur mogelijk het belangrijkste zijn wat je kunt doen om je toekomstige fysieke en mentale gezondheid te verbeteren. Kinderen hebben nog meer slaap nodig voor optimaal leren en spelen. Recent onderzoek toont het belang aan van voldoende slaap voor de gezondheid van de hersenen, omdat tijdens de slaap de hersenen gifstoffen wegwassen die mogelijk de ouder wordende hersenen kunnen beschadigen die zich overdag verzamelen terwijl we wakker zijn. Slaap houdt ook de bedrading en verbindingen van het brein gezond en werkt op zijn best, vooral wanneer nieuwe dingen van eerder op de dag worden geleerd en onthouden."

Dr. Timothy Morgenthaler, hoogleraar geneeskunde en co-directeur van het Mayo Clinic Center voor Slaapgeneeskunde, werkt al meer dan 22 jaar als specialist in slaapgeneeskunde. "Het krijgen van goede kwaliteit en kwantiteit van slaap is een sleutel tot goed ouder worden, het verbeteren van de kans op fysieke, cognitieve en emotionele gezondheid. Een goede nachtrust bij jongvolwassenen en middelbare leeftijd vermindert het risico op obesitas en hoge bloeddruk, beschermt tegen leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang en de ziekte van Alzheimer en is in verband gebracht met afgenomen depressies. In sommige studies werd regelmatige slaap zelfs geassocieerd met minder tekenen van veroudering in de gezichtshuid en een betere weefseltonus. Zie er beter uit, voel je beter, wees beter. Er is veel te zeggen om een goede nachtrust een hoge prioriteit te geven in ons dagelijks leven. "

Dr. Erik St. Louis besluit door toe te voegen: "We zijn verheugd om het World Sleep Day-initiatief van de World Sleep Society te steunen om meer aandacht te vestigen op het belang van regelmatig voldoende rustgevende slaap te krijgen. Als artsen in de slaapgeneeskunde wijden wij onze carrières aan het diagnosticeren en behandelen van slaapstoornissen zoals slaapapneu, slapeloosheid, rustelozebenensyndroom (RLS) en andere veel voorkomende problemen met slaapkwaliteit, maar dit begint met elke nacht de juiste hoeveelheid slaap krijgen."