autorijden

Marely Aaltink mocht opeens geen auto meer rijden

wo 29 maart 2017

De titel alleen al... bij zo'n artikel heb je als ApneuVereniging Vlaanderen toch wel een belangrijke bedenking. Slaapapneu op zich is niet de oorzaak van een risico in het verkeer, wel ONBEHANDELDE slaapapneu! Zodra deze vrouw een luchtdruktoestel met masker gebruikt (of een andere geschikte behandeling), is er geen reden om haar van de weg te houden. Die informatie hadden we graag gezien in het artikel.

Europese Slaaptop in Brussel vraagt beleidsmakers om wakker te worden

do 28 april 2016
Beleidsmakers. word wakker

Slaapexperten uit 31 Europese landen en verenigd in de ESRS, European Sleep Research Society, komen 29 en 30 april samen in Brussel. Tijdens deze Europese ‘Slaaptop’ gaan zij in gesprek met de Europese Unie om de slaapgeneeskunde door de lidstaten te laten erkennen als subspecialisme. Deze erkenning heeft belangrijke gevolgen voor patiënt en zorgverlener. Ze kaarten er eveneens de groeiende impact van slaapproblemen op verkeersveiligheid aan.

Lentebijeenkomst 5 maart 2016

za 05 maart 2016

Het programma voor de lentebijeenkomst 2016:

Waarheen met ApneuVereniging Vlaanderen? Victor Hanssens, ondervoorzitter

Het belang van educatie en patiëntenbegeleiding. Pascal Borzée, UZLeuven

Nieuwe technologie voor Apneu-patiënten. Jan Van Gulck, ResMed

Pauze met demo van toestellen door de firma Resmed.

Het statuut van de chronisch zieke. Sarah Defloor, Vlaams PatiëntenPlatform

Uw tong kan u wakker houden achter het stuur

za 11 juli 2015

Expert heeft opvallend advies om alert te blijven in de auto

Bij één op de twintig autoritten is de chauffeur slaperig, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Erg gevaarlijk, volgens het BIVV. Wie deze zomer op reis vertrekt, rust het best eerst goed uit. Slaat de vermoeidheid toch toe, dan zijn er trucjes om langer alert te blijven. "Met de tong het verhemelte strelen, prikkelt onze hersenen", zegt expert Johan Verbraecken (UZ Antwerpen).

Tags: 

Rijden en rijbewijs

Voor het bekomen en het behouden van een rijbewijs is de lichamelijke toestand en/of ziekte een belangrijke zaak.

De wetgeving over het rijbewijs heeft een bijlage 6 met betrekking tot de minimumnormen en attesten inzake de lichamelijke en geestelijke geschiktheid voor het besturen van een motorvoertuig.

Deze bijlage beschrijft de functionele stoornissen en aandoeningen die de uitsluiting tot gevolg hebben en de geneeskundige normen waaraan de kandidaat voor een rijbewijs of een voorlopig rijbewijs en de houder van een rijbewijs moeten voldoen.