Apneu en slaapdronken

wo 27 augustus 2014

Als je je raar voelt of gedraagt wanneer je wakker wordt, ben je misschien wel slaapdronken. Een nieuwe studie toont aan dat een op zeven aan de stoornis leidt. Slaapdronkenheid is een slaapprobleem waarbij mensen verward zijn, vreemde dingen doen of zich zelfs agressief gedragen bij het wakker worden. Uit de studie bleek ook dat bij mensen met slaapapneu kwam slaapdronkenheid meer voorkomt.

Onderzoekers peilden bij 19.000 volwassenen in de VS naar hun slaapgewoonten en of ze wel eens symptomen van de stoornis hadden ervaren. Daarnaast werd er gevraagd naar hun medicijngebruik en eventuele vastgestelde psychische ziekten. 

Hieruit bleek dat 15 procent het afgelopen jaar wel eens slaapdronken was geweest. Meer dan de helft daarvan had er minstens wekelijks last van.

In de meeste gevallen (84 procent) hadden mensen die wel eens slaapdronken waren ook last van slaapproblemen, psychische problemen of gebruikten ze medicatie daartegen. Bij maar 1 procent was er geen bekende oorzaak of aandoening aanwezig die ermee te maken zou kunnen hebben.

Deelnemers die te weinig of juist heel lang sliepen, bleken vaker slaapdronken te zijn. Ook bij mensen met slaapapneu kwam het meer voor. "Dit verwarde wakker worden krijgt weinig aandacht, maar aangezien het vaak voorkomt, zou er meer onderzoek gedaan moeten worden naar de oorzaken en hoe het behandeld kan worden", zegt Maurice Ohayon, die het onderzoek leidde.

Bron: Slaapdronken zijn is een aandoening, De Morgen, 27 aug 2014
De studie: Are confusional arousals pathological?, Neurology, 26 aug 2014