CPAP toestel

ResMed AirSense 10
ResMed AirSense 10
Philips Dreamstattion
Philips Dreamstation

De cpap is een soort luchtpomp. De pomp zorgt voor een geringe overdruk, waardoor ’s nachts de luchtwegen worden opengehouden. De luchtpomp is te vergelijken met een aquariumpomp. De pomp haalt extra lucht uit de slaapkamer en blaast deze via een slang en een masker in jouw neus. Zo blijven je luchtwegen open en worden apneus voorkomen.

De cpap is de voorkeurstherapie bij ernstig osas. Het is vrij ingrijpend om iedere nacht met een masker op je neus te moeten slapen. Sommigen kunnen daar moeilijk aan wennen. Maar met name mensen met ernstig osas (en hun partner) ervaren de cpap vanaf nacht één als een verademing, omdat ze meteen de positieve effecten merken. Zij willen vaak niet meer zonder.

Soorten cpap’s

Er zijn verschillende soorten cpap’s:

  • De standaard cpap werkt met een vaste druk, die in het slaapcentrum wordt ingesteld.
  • De auto-cpap (of apap) past de druk automatisch aan aan de behoefte van de gebruiker op dat moment.
  • De bipap heeft een hoge en een lage druk. De lagere druk is met name van belang om het uitademen te vergemakkelijken. Bipaps zijn stukken duurder en worden alleen bij meer complexe ademhalingsproblemen toegepast.

Lees meer over de verschillende soorten cpap’s

Over maskers

Maskers zijn het meest besproken onderdeel van de cpap. Belangrijk is dat het drukmasker goed aansluit. Zo voorkomt u lekken. Er zijn 3 hoofdtypen:

  • Neusmasker: de kap bedekt alleen de neus. Deze wordt het meest toegepast.
  • Neus- en mondmasker (full-face mask): gaat zowel over neus als mond. Het wordt met name toegepast bij hardnekkige mondademhaling.
  • Neusdoppen (nasal pillow mask): zijn relatief kleine doppen die van onderaf tegen de neus drukken. Ze dekken het gezicht het minste af. Ze voldoen met name bij rustige slapers met een lage druk.

Lees meer over de verschillende maskers

opstelling slang

Opstelling

Het motortje van de cpap-pomp loopt de hele nacht door. Om het geluid te beperken is het verstandig om de cpap niet op een nachtkastje te zetten, zeker niet als dat vast zit aan het bed. Het nachtkastje fungeert dan als een klankkast en versterkt het geluid. Maar op de grond is ook niet prettig.

Lees meer over de ideale geruisloze opstelling van de cpap.

Bevochtiging

Omdat het voortdurend blazen van lucht kan zorgen voor uitdrogende slijmvliezen of irritatie van de luchtwegen, worden cpap's vaak afgeleverd met een bevochtiger.

Lees meer over bevochtiging, welk water en het voorkomen van condens

Onderhoud

Het masker moet het liefst dagelijks worden schoongemaakt om de goede aansluiting van masker op het gezicht te waarborgen en lekkage te vermijden. De slang moet minstens eens in de maand worden doorgespoeld, dan moeten ook de filters worden vervangen.

Lees meer over het onderhoud van de cpap.

Wie doet de afstelling?

De bepaling van de druk is een medische verantwoordelijkheid. Dat gebeurt in Vlaanderen in het slaapcentrum, of door de thuiszorg dienstverlener, in opdracht van het slaapcentrum. Na het slaaponderzoek (diagnose-nacht) volgt er een titratienacht, waarin de exacte druk wordt bepaald waarbij zich geen apneus meer voordoen.

Keuze van toestel en masker?

Apneu-patiënten slapen de rest van hun leven iedere nacht met een cpap-toestel. Geen wonder dat ze graag invloed willen hebben op de keuze van het apparaat. Sommigen cpap’s hebben Flex-technologie, waardoor je makkelijker uitademt. Andere cpap’s zijn klein en licht en dus makkelijk mee op reis te nemen. Er zijn nagenoeg geruisloze apparaten, maar die zijn wat zwaarder. Bij sommige kan je meteen in een venster zien of het apparaat daadwerkelijk helpt. Recente toestellen zijn voorzien van uitleesmogelijkheden (op een geheugenkaart, of via het GSM signaal of het computernetwerk thuis), waarbij op een computer lokaal of op afstand, de gebruiksgegevens kunnen worden uitgelezen. In Vlaanderen wordt, in tegenstelling met Nederland, van deze mogelijkheid amper gebruik gemaakt.

De keuze van toestel is beperkt. De keuze hangt vaak af van het slaapcentrum, dat contracten afsluit met één of meer leveranciers om de bedrijfskosten te drukken. Tot die keuze ben je beperkt.

Bron: ApneuVereniging Nederland (aangepast)

Tags: