operatie

Hoe tevreden zijn Nederlandse slaapapneuers?

zo 05 november 2017
Tevredenheidsonderzoek NL 2017

De Nederlandse ApneuVereniging stelde haar tweejaarlijks onderzoek naar de tevredenheid van de apneu behandeling voor. De gezondheidszorg in Nederland is anders georganiseerd dan in Vlaanderen, zo ook de behandeling van slaapapneu. Niet alle cijfers uit het onderzoek zijn daarom voor Vlaanderen nuttig of relevant. Toch zijn er antwoorden die ons interesseren. We pikken er hier enkele uit, zoals: geeft de behandeling resultaat? Hoe beoordelen onze Nederlandse collega's de kwaliteit van hun gezondheid vóór en na de start van de behandeling? Wie verwees door? Is controle wenselijk en hoe verloopt ze? Welke maskers en welke toestellen worden gebruikt? Wie schrijft mra voor? Is men tevreden over de chirurgische ingreep? En tenslotte is men tevreden over het slaapcentrum?

ApneuMagazine Nederland 17-1

do 30 maart 2017
ApneuMagazine 17-1

In ons lentenummer 2017 van het ApneuMagazine besteden we aandacht aan het kostenplaatje van de apneu-behandeling. Jaar op jaar neemt de factuur toe, kan er op bespaard worden. Prof dr Wilfried De Backer maakt ons vertrouwd met het begrip QALY, de kost van een extra levensjaar in goede gezondheid, en argumenteert tegen besparingen. Als aanloop de vraag hoe vaak de slaapapneu aandoening voorkomt, en dit blijkt hoger te zijn dan wat meestal aangenomen wordt.

Verder de ervaring met een nieuwe behandeling, de Inspire, de pacemaker voor de tong. Een gesprek met Fer Verreij die er sinds 2016 ervaring mee heeft en tot vandaag erg tevreden is. En hoe zit het met de goedkeuring van een nieuwe behandelingswijze?

Als we het over slaapapneu hebben, dan komt vooral de obstructieve apneu aan bod, waarbij de bovenste luchtwegen geblokkeerd geraken. Minder voorkomend is centraal apneu. Longarts Dewi Groenveld-Tjiong geeft informatie.

De nieuwe generatie cpap's laten toe de resultaten van een nacht door te sturen naar het slaapcentrum of thuisverzorger. Wat betekent dat voor de gebruiker (apneuer) en voor de dagelijkse praktijk in een slaapcentrum? Een interview met Annemie Krikke van het slaapcentrum in Zwolle (Nederland) dat ruime ervaring heeft met digitale afstandsbegeleiding van de apneuer.

Informatie doorsturen brengt ons bij e-gezondheid, een verzamelnaam van allerlei digitale toepassingen in de gezondsheidszorg die meestal gebruik maken van internet om op afstand zaken in de gaten te houden. We lichten de voordelen toe van deze snelle evolutie.

Sta je binnenkort voor een operatie? Apneu krijgt steeds meer bekendheid. Dat betekent dat ziekenhuizen steeds meer hun protcollen aanpassen wanneer ze iemand met apneu moeten opereren. Maar ook: blijf zelf alert of de specialisten en verkleegkundigen voldoende op de hoogte zijn. Ton Op de Weegh zet een en ander op een rij.

Over apneu en reflux (teruglopend maagzuur) weet dr Peter Wespelaar, tandarts-slaapkundige, een en ander toe te lichten.

Is in- of doorslapen een probleem? Misschien heb je dan iets aan slaaplessen? Slaapoefentherapeuten Cesar & Mesendieck aan het woord.

Verder onze gewone rubrieken en columns, zoals Voor mekaar (Vraag & Antwoord), Wist je dat, Beste redactie...

Slaapexperten antwoorden in verschillende talen

za 13 april 2013

Naar aanleiding van de internationale Conferentie over Slapen en Ademhalen in Berlijn van 11 tot 13 april 2013, antwoorden slaapspecialisten in verschillende talen op vragen over slaapapneu. Voor Vlaanderen antwoordt Prof Johan Verbraecken van het slaapcentrum op UZAntwerpen en ondervoorzitter van de conferentie.