Kunstmatige Intelligentie (AI) voor cpap's

do 26 januari 2023

NovaResp is een medisch technologiebedrijf dat 's werelds eerste door AI ondersteunde voorspellende en preventieve cpap-machine ontwikkelt. Een cpap wordt gebruikt om obstructieve slaapapneu te behandelen, maar een aantal patiënten (NovaResp beweert meer dan 50 procent!) gebruiken ze niet omwille van diverse redenen. NovaResp haalt aan: gebrek aan comfort, onaantrekkelijk, niet draagbaar, te veel of te weinig luchtdruk, lawaai.

NovaResp beweert nu dat ze met Artificiële Intelligentie software hebben ontwikkeld, cMAP genaamd, dat kan worden geïntegreerd in elk bestaande cpap en gebruik maakt van lagedruktherapie die minder energie vereist. Hierdoor kan een cpap ontwikkeld worden op batterijen, dat draagbaar is, en bovendien comfortabeler dan de huidige modellen.

In een persmedeling van NovaResp waar ze een nieuwe investering van 2 miljoen $ aankondigt, somt de CEO op als voordelen van cMAP:

  • Compatibiliteit met elk cpap op de markt
  • Voorspelling van alle apneu-gebeurtenissen, waardoor preventie van apneu, vermindering van apneu- en hypopneu-index (AHI)
  • Vermindering van luchtdruk, waarmee een veelvoorkomende bron van ongemak voor de patiënt wordt aangepakt
  • Verbeterde therapietrouw voor patiënten die ongemak hebben ervaren
  • Reductie in grootte en stroomverbruik, voor geminiaturiseerde cpap's van de volgende generatie
  • Echte AI-ondersteunde comfortabele en gepersonaliseerde patiëntenzorg
  • Vermindering van milieuverspilling en productievervuiling per eenheid

“Vroege voorspelling van apneu-gebeurtenissen maakt het gebruik van een lagere luchtdruk voor patiëntinterventie mogelijk, wat op zijn beurt bijdraagt aan meer comfort voor de patiënt. In de toekomst kan dit ook leiden tot een drastische vermindering van de omvang, het stroomverbruik en de complexiteit van PAP-machines”, volgens dokter Hamed Hanafi, ceo van NovaResp.

Benieuwd naar de resulaten van deze eerste generatie door AI gestuurde cpap's en andere ontwikkelingen van andere ontwikkelaars. AI en apneu, een onderwerp dat we blijven opvolgen.

De volledige tekst van de persmededeling is hier te vinden.

Tags: