Nyxoah, een Waals bedrijf, ontwikkelt al 10 jaar een tongzenuwstimulator, een alternatief voor de luchtdrukbehandeling (cpap). Nu maken ze bekend dat Resmed (maker van cpap's en maskers) en Cochlear 25 miljoen investeren in het bedrijf. Op het einde van deze maand zouden de eerste apparaatjes ingepland worden in het kader van een klinisch onderzoek. We zijn verheugd dat er opnieuw geïnvesteerd wordt in onderzoek en ontwikkeling van slaapapneubehandelingen. Een persoverzicht van De Tijd, Kanaal Z en Het Nieuwsblad.
Vooreerst twee rechtzettingen. In het artikel van De Tijd wordt er verwezen naar de cpap als een "zuurstoftoestel". Dit klopt niet: een cpap blaast geen zuurstof naar het gezichtsmasker, maar een hogere luchtdruk om de nachtelijke ademstops (de slaapapneu's) te verhinderen.
Het Nieuwsblad heeft het over het "enorme lawaai" van een cpap. Ook dit is niet correct. Hedendaagse toestellen zijn opvallend stil. Wat niet belet dat er patiënten met zeer gevoelig gehoor er toch last van kunnen hebben, of niet gewoon geraken aan het gezichtsmasker. Dit is uiteraard de eerste doelgroep die belangstelling zal hebben bij een alternatieve behandeling.
Meer info is ook te vinden op de website van Nyxoah.
Belgisch antisnurkbedrijf haalt 25 miljoen euro op
13 februari 2020, De Tijd, Jan De Schampelaere
Twee miljardenbedrijven - Resmed en Cochlear - injecteren vers kapitaal in het Waalse Nyxoah, dat een implantaat ontwikkelde om gesnurk en slaapapneu te bestrijden.
Het Amerikaanse Resmed duikt bij de kapitaalronde op als nieuwe investeerder. Resmed is een gigant met 7.500 werknemers en een beurswaarde van zowat 25 miljard dollar. Het legt zich toe op medische toestellen om ademhalingsstoornissen aan te pakken, en in het bijzonder slaapapneu, dat ook de specialiteit is van Nyxoah.
Bij slaapapneu doet een verslapping van de tongspieren de luchtweg dichtklappen. Het gevolg is een ademstilstand van enkele seconden, luid gesnurk en een onderbreking van de nachtrust. In de ergste gevallen gebeurt het tientallen keer per uur. De gevolgen zijn ingrijpend: oververmoeidheid, concentratieproblemen en hoofdpijn.
Chips en maskers
Nyxoah stelde de voorbije tien jaar een implanteerbaar apparaatje, een soort minichip, op punt dat de rust in miljoenen slaapkamers moet doen terugbrengen. De patiënt kleeft voor het slapengaan een patch onder de kin op de huid. Die patch activeert het implantaat. Dat stimuleert op zijn beurt de tongspieren waardoor die niet verslapt en de luchtweg vrij blijft.
De technologie is een alternatief voor zuurstofmaskers die nu de standaard zijn voor apneulijders en waarin de nieuwe aandeelhouder Resmed de wereldleider is. Maar die maskers zijn weinig comfortabel, waardoor veel patiënten ze na enige tijd al aan de kant leggen.
Nyxoah kreeg vorig jaar goedkeuring om het toestel in Europa te lanceren. Nederland en Duitsland zijn de eerste landen die Nyxoah wil veroveren. De verse centen zullen deels daarvoor ingezet worden. De rest dient om patiëntenstudies in de VS te financieren.
Solvay
Behalve Resmed legt ook Cochlear - de marktleider in hoorapparaten - opnieuw geld op tafel, net als oprichter Robert Taub en 'enkele andere bestaande aandeelhouders'.
De bestaande aandeelhouders zijn onder andere de Waalse overheid (via SRIW), ex-BASF-topman Jürgen Hambrecht, een telg uit de Solvay-familie en het Nederlandse durfkapitaalfonds Gilde Healthcare.
Nyxoah werd opgericht in 2009 en haalde sinds de opstart al ruim 75 miljoen euro op. Oprichter Robert Taub is een serieel ondernemer. Eerder verkocht hij Omrix, gespecialiseerd in bloedstollers, voor 400 miljoen dollar aan Johnson & Johnson.
Bron: De Tijd
Extra geld voor Nyxoah om slaapapneu te behandelen
14 februari 2020, Kanaal Z, An Hofman
Het healthtechbedrijf Nyxoah, uit Mont-Saint-Guibert, heeft 25 miljoen opgehaald. Het bedrijf heeft een implantaat om slaapapneu en gesnurk tegen te gaan. Bij slaapapneu klapt de luchtweg van de patiënt dicht door een verslapte tongspier. Daardoor kan de patiënt enkele seconden niet ademhalen.
Bron: bekijk de video op Kanaal Z.
Kleine chip van Belgisch bedrijfje krijgt de snurker stil
Oplossing voor obstructieve slaapapneu
15 februari 2020, Het Nieuwsblad, Jeroen Deblaere
Een Waals bedrijfje is goed op weg om een oplossing op de markt te brengen tegen obstructieve slaapapneu. Een kleine chip wordt ingeplant in de tong en geeft impulsen waardoor de luchtpijp vrij en de slaapkamer stil blijft. De eerste patiënten in België worden eind deze maand geopereerd.
Het lijkt een beetje sciencefiction, de oplossing die Nyxoa bedacht voor obstructieve slaapapneu. Dat is een medische aandoening waar je zwaar van gaat snurken en waar ongeveer 800.000 Belgen last van hebben. “Er wordt een chip ingeplant in de tong”, zegt Olivier Vanderveken, hoogleraar aan de UA en diensthoofd op de afdeling Neus, Keel en Oor aan het UZ in Antwerpen. “Daarvoor maken we een sneetje in de kin en tussen twee spierlagen bevestigen we de vleugels van die chip langs de tongzenuw. Daarna wordt de chip bediend met een patch waarin een batterijtje zit. Daarin is een specifiek patroon geprogrammeerd, dat impulsen stuurt naar de chip. Er is geen rechtstreeks contact tussen patch en chip, het systeem werkt zoals je tegenwoordig smartphones of je tandenborstel draadloos kunt opladen. De impulsen zorgen ervoor dat de tong tijdens de slaap beweegt en de luchtpijp niet meer versperd wordt.”
Stiller en goedkoper
De tot nu toe gebruikte oplossing voor slaapapneu was een drukmasker dat de lucht onder hoge druk in de luchtpijp stuwt. “Maar dat maakt enorm veel lawaai en onder meer daarom gebruiken patiënten het niet altijd.”
In de VS werd eerder al een systeem ontwikkeld dat ook zo’n chip gebruikte, maar daarvoor moest ook een pacemaker ingeplant worden én een sensor aan de ribbenkast. “Maar dat systeem kost zo’n 20.000 euro. De verwachting is dat het systeem van Nyxoa toch een stuk goedkoper zal zijn.”
De eerste operaties gaan eind deze maand al in het UZ Antwerpen door. “Dat kadert in een nieuwe fase van klinische tests. Als deze goed zijn, maakt het kans om goedgekeurd te worden door de Amerikaanse Food and Drug Administration, waarna het op de markt kan komen.”
Ook de farmabusiness heeft vertrouwen in het product, dat onlangs nog 25 miljoen euro extra kapitaal ophaalde voor de verdere ontwikkeling.
Bron: Het Nieuwsblad
Een ouder artikel uit 2014, overgenomen op de website van het UZ Antwerpen
Belgische chip moet snurken wereld uit helpen
8 december 2014, UZA Nieuws en Het Nieuwsblad.
Een implantaat in de kin in de vorm van een microchip: als het aan de Belgische farmamiljonair Robert Taub ligt, wordt dat dé oplossing voor de slaapproblemen van miljoenen mensen. Vanaf begin 2015 wordt het uitgetest in de slaapkliniek van het UZA.
De Belgische serieondernemer Robert Taub (67) cashte flink toen hij in 2008 zijn farmabedrijf Omrix voor 438 miljoen dollar verkocht aan farmareus Johnson & Johson. Nu richt hij zich met een nieuwe start-up op de aanpak van snurken. Met Nyxoah ontwikkelde hij een microchip die slaapapneu moet aanpakken. De eerste tests beginnen begin 2015 in het UZA.
Bij Obstructief Slaapapneusyndroom (OSAS) ontspannen de spieren tijdens de slaap zodanig dat de tong en de keel 'toe vallen' en de ademhaling blokkeren, zo legt dokter Paul Van de Heyning uit, diensthoofd van dienst Neus-Keel-Oorziekten van het UZA. 'Bij sommige mensen die lijden aan een ernstige vorm, gebeurt dit tot 30 keer en meer per uur. Dat betekent dat je om de 2 minuten stopt met ademen, je lichaam deels uit zijn diepe slaap wordt gewekt en je dus nooit volledig uitgerust bent', zegt hij.
Dat betekent ook luid gesnurk, minder concentratie en geheugen overdag, en meer dodelijke auto- en werkongevallen. Maar ook: meer kans om te sterven. 'Mensen met ernstige slaapapneu hebben meer hartinfarcten en meer kans op een CVA. Zij hebben 20 tot 30 procent kans om te overlijden binnen de vijf jaar.'
Tongspier stimuleren
Het is ook geen klein probleem. Zo'n twee tot vier procent van de bevolking lijdt eraan: dat zijn alleen al in de VS en Europa 34 miljoen mensen. En hun aantal zal alleen maar stijgen met de toename van obesitas, een van de risicofactoren voor OSAS.
'Er bestaan al enkele goedwerkende therapieën, zoals een slaapmasker of een kaakoperatie, die veelal door de ziekteverzekering terugbetaald worden. Maar zo'n slaapmasker is weinig comfortabel. Een deel van de mensen verdraagt dat niet, net als een mondprothese. Een kaakoperatie is dan weer voor niet iedereen een oplossing', zegt Van de Heyning.
Voor die andere 30 procent werkt men al jaren aan een andere oplossing: een neurostimulator, die met elektrische prikkels de tongzenuw stimuleert waardoor die niet verslapt. Sinds begin dit jaar is er een die werkt, maar de microchip van Nyxoah zou een grote verbetering zijn.
'De chip is kleiner, verfijnder en stimuleert beide kanten van de tongzenuw wat nog beter zou moeten werken', zegt Paul Van de Heyning. 'Ook de operatieve ingreep is veel beperkter dan nu: met een sneetje in de kin kunnen we het apparaat op zijn plaats brengen. Ook de batterij, die nu nog in je lichaam wordt geplant, blijft uitwendig. Als het werkt, is het een stap vooruit.'
Begin 2015 begint de pilootstudie bij enkele tientallen patiënten in Antwerpen, Tel Aviv en Duitsland. Mogelijk is de chip binnen een dikke twee jaar klaar voor de markt.
Bron: UZA Nieuws, overgenomen uit Het Nieuwsblad