Gezondheid.be

Abonneren op feed Gezondheid.be
Nieuws op gezondheid.be!
Bijgewerkt: 52 min 7 sec geleden

Vaccin tegen melanoom op komst

di, 11/06/2024 - 00:00
Het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Moderna heeft een vaccin ontwikkeld dat de ontwikkeling van huidkanker zou tegengaan. Het vaccin zal niet dienen om huidkanker te voorkomen, maar als behandeling eens de huidkanker is opgedoken, in combinatie met kankermedicatie.

Meekleurende glazen voor een optimaal zicht: twee vliegen in één klap

ma, 03/06/2024 - 00:00
Met de zomer voor de deur en de zon die steeds vaker tevoorschijn komt, is het tijd om weer volop te genieten van het goede weer. Maar hoe zit het met je bril op sterkte wanneer je naar buiten gaat? Voortdurend wisselen tussen je gewone bril en een zonnebril op sterkte kan een gedoe zijn. Wel, wij hebben goed nieuws voor jou!

Migraine door geuren: wat zijn mogelijke triggers?

do, 30/05/2024 - 00:00
Bepaalde sterke geuren kunnen migraineaanvallen uitlokken bij sommige migrainepatiënten. Dit fenomeen staat bekend als osmofobie. De meest gerapporteerde geurentriggers zijn parfum, sigarettenrook, kookluchtjes, chemicaliën en brandstofluchtjes.

MS: bloedtest spoort ziekte op jaren voor eerste symptomen opduiken

do, 30/05/2024 - 00:00
Onderzoekers hebben ontdekt dat antilichamen die specifiek zijn voor de ziekte zouden al jaren voor de eerste symptomen in het bloed van patiënten circuleren. Dit gegeven zou een vroege behandeling mogelijk kunnen maken, wat de progressie van de ziekte kan vertragen.

Test jezelf: wat weet jij over gezonde voeding?

vr, 24/05/2024 - 00:00
Sommige producten lijken gezond, maar zijn het eigenlijk helemaal niet. Andere voedingsmiddelen zien er dan weer ongezond uit, maar zijn in feite net goed voor je. Hoe groot is jouw kennis over gezonde voeding? Ontdek het via een korte en leuke quiz.

De nieuwe Avène-zonneproducten zijn ideaal voor dagelijks gebruik

do, 23/05/2024 - 00:00
80% van de ouderdomstekenen is het gevolg van dagelijkse blootstelling aan UV-stralen en vervuilende stoffen. Daarom is het belangrijk om de huid er elke dag tegen te beschermen. De voorjaarszon kan verraderlijk zijn, en heel vaak vergeten we ons in te smeren.

Speciale gel kan giftige effecten van alcohol neutraliseren

do, 16/05/2024 - 00:00
“De gel verplaatst de afbraak van alcohol van de lever naar het spijsverteringskanaal. In tegenstelling tot bij de afbraak van alcohol in de lever, wordt er geen schadelijk acetaldehyde geproduceerd als tussenproduct,” aldus een van de onderzoekers, professor Raffaele Mezzenga.

Hoe kunnen we onze microbiota behouden als we antibiotica gebruiken?

ma, 13/05/2024 - 00:00
Wat gebeurt er in ons lichaam als we antibiotica nemen? Wat zijn de gevolgen van een onevenwichtige microbiota? En hoe herstellen we van een antibioticabehandeling?

Tenerife brengt je in beweging

do, 09/05/2024 - 00:00
Tenerife valt niet samen te vatten in het cliché van zon, zee en strand. Deze Canarische parel is een minicontinent, met landschappen die elke natuurliefhebber en sportfanaat weten te prikkelen. Weg dus met het stereotype van Tenerife als luilekkervakantie – dit is een topbestemming voor iedereen die houdt van actie en avontuur.

Op welk tijdstip sporten om meer gewicht te verliezen?

di, 30/04/2024 - 00:00
Ochtend, middag of avond: op welk moment van de dag moet je sporten om er het meeste voordeel uit te halen? Australische wetenschappers hebben dit onderzocht en kwamen tot een duidelijk resultaat.

Ontdek zelf de impact van ‘Een Week Gezonder’

ma, 29/04/2024 - 00:00
Gedurende zeven dagen bewuster en gezonder eten en drinken, heeft dat nut? Absoluut! En dus spoort Diabetes Liga ook dit jaar iedereen aan om zich te engageren voor ‘Een Week Gezonder’.

Zwangerschap en kanker: bestraling heeft geen impact op ontwikkeling baby

vr, 19/04/2024 - 00:00
Wegens gebrek aan langetermijnresultaten over de impact van radiotherapie tijdens de zwangerschap, geven artsen vaak de voorkeur aan een alternatieve behandeling zoals chemotherapie. Afwijken van de standaardbehandeling, kan echter de slaagkansen beïnvloeden. Uit een langlopende studie aan de UZ Leuven blijkt nu dat kankerbestraling tijdens de zwangerschap veilig is voor het ongeboren kind.

Darmgezondheid verbeteren met kruiden en specerijen, kan dat?

di, 16/04/2024 - 00:00
Onderzoekers hebben de impact van kruiden en specerijen op de darmgezondheid bestudeerd en ontdekten dat dagelijkse consumptie van polyfenolen in onder andere peper, kaneel en knoflook de samenstelling van microbiota kan beïnvloeden ten gunste van goede bacteriën.

Gentherapie: langverwachte life changer voor patiënten hemofilie

di, 16/04/2024 - 00:00
Hemofilie, een genetische bloedstollingsziekte, veroorzaakt bij patiënten frequente bloedingen waardoor opvolging en behandelingen noodzakelijk zijn. De impact op de levenskwaliteit is groot. Gentherapie wordt geprezen als een langverwachte life changer.

'Darmkanker vroegtijdig opsporen via een eenvoudige bloedtest'

vr, 12/04/2024 - 00:00
Een veelbelovende studie toont aan dat darmkanker in een vroeg stadium in 83% van de gevallen kan worden opgespoord op basis van een eenvoudige bloedtest. Kan een bloedonderzoek de coloscopie en stoelgangtest binnenkort dan vervangen?

Hoe je spreekt, kan wijzen op cognitieve achteruitgang

vr, 29/03/2024 - 00:00
Kan je niet op de naam komen van een voorwerp of persoon? In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is dit geen teken van cognitieve achteruitgang of dementie. De snelheid waarmee je spreekt kan daarentegen een betere indicator zijn.

Onco-revalidatie: de impact van lichaamsbeweging in de strijd tegen kanker

di, 26/03/2024 - 00:00
Onco-revalidatie zou patiënten in staat kunnen stellen om te beginnen (of door te gaan) met regelmatige lichaamsbeweging om de bijwerkingen van de ziekte beter te beheersen, gemakkelijker te herstellen en hun gezondheid te verbeteren. Dat meldt Stichting tegen Kanker.

Fietsen naar het werk vermindert risico op hartziekten en kanker

di, 19/03/2024 - 00:00
Fietsen naar het werk verkleint uw risico op kanker en hartziekte met bijna de helft. Dat blijkt uit een onderzoek waarbij ruim 260.000 Britten tussen 40 en 69 jaar werden ondervraagd en die gedurende vijf jaar werden opgevolgd. Het onderzoek verscheen in het BMJ.

Heerlijke brownies met pindaspread

ma, 18/03/2024 - 00:00
Wie houdt er nu niet van brownies? Dit dessert met intense chocoladesmaak doet de harten van klein en groot sneller slaan. En wat als we eens een geheim ingrediënt zouden toevoegen om dit favoriete gebakje nóg lekkerder te maken?

Vitamine D op peil houden: wanneer heeft men een supplement nodig?

ma, 04/03/2024 - 00:00
Ontdek de factoren die onze vitamine D beinvloeden en hoe men best onze vitamine D op peil houdt om in goede vorm te blijven.

Pagina's