Gezondheid.be

Abonneren op feed Gezondheid.be
Nieuws op gezondheid.be!
Bijgewerkt: 16 min 40 sec geleden

Behandeling met schildklierhormoon niet zinvol bij ouderen met licht verminderde schildklierwerking

23 uur 48 min geleden
Ouderen met licht verminderde schildklierwerking hebben geen baat bij behandeling met schildklierhormoon. Dat blijkt uit een grote Europese studie die gepubliceerd werd in het New England Journal of Medicine.

KCE-richtlijn Lage rugpijn: blijven bewegen

zo, 25/06/2017 - 00:00
In de afgelopen twaalf maanden kampte één Belg op de vijf met rugpijn. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) publiceert een klinische richtlijn voor de aanpak van acute en chronische lage rugpijn.

Japanse huwelijken: wel sushi, geen seks

zo, 25/06/2017 - 00:00
Een record aantal Japanners heeft een seksloos huwelijk. Volgens een nieuwe peiling onder getrouwde Japanners heeft bijna de helft al langer dan een maand geen seks meer gehad.

Aidsremmers worden preventief terugbetaald

za, 24/06/2017 - 00:00
Mensen die een hoog risico lopen op een besmetting met hiv hebben vanaf 1 juni 2017 recht op de terugbetaling van de hiv-remmer Truvada voor preventief gebruik. Dat heeft minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block beslist.

Consumptie van melk en kaas verhoogt risico op hart- en vaatziekten niet

vr, 23/06/2017 - 00:00
In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt verhogen melk- en melkproducten de kans op hart- en vaatziekten en op vroegtijdig overlijden niet. Dat blijkt uit een internationale studie waarin 29 onderzoeken met bijna 800.000 mensen over het mogelijke verband tussen melk en hart- en vaatziekten werden genalyseerd.

Waarom jongeren energiedranken beter vermijden

vr, 23/06/2017 - 00:00
Jongeren tussen de dertien en achttien jaar zouden maximaal één cafeïnehoudend drankje per dag moeten drinken. Dit zegt het Nederlandse Voedingscentrum. Ook het Vlaamse Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie VIGeZ waarschuwt voor het gebruik van energiedranken door jongeren.

Terugbetaling NIPT naar downsyndroom: vraag om informatieplicht

vr, 23/06/2017 - 00:00
Vanaf 1 juli 2017 is de NIP-test, een niet-invasieve prenatale test voor downsyndroom bij een foetus, vrijwel gratis. Dankzij de NIPT hoeft een groot aantal vruchtwaterpuncties, die kunnen leiden tot een miskraam, niet plaats te vinden.

Mannen gelukkiger als ze voltijd werken

do, 22/06/2017 - 00:00
Een 'papadag'? Meer tijd voor thuis? Voor het welbevinden van mannen hoeft deeltijds werken niet. Ze zijn juist gelukkiger als ze voltijds werken.

Hoe betrouwbaar zijn sporthorloges?

do, 22/06/2017 - 00:00
Hoe goed zijn activity trackers op sporthorloges in het meten van hartslag en calorieverbruik? De hartslag wordt accuraat gemeten, wat calorieverbranding betreft, scoren ze ondermaats.

Bij ADHD vijf hersengebieden iets kleiner

do, 22/06/2017 - 00:00
Bij mensen met ADHD blijkt dat vijf hersengebieden gemiddeld kleiner zijn dan bij mensen zonder de stoornis. De verschillen zijn het duidelijkst bij kinderen en minder groot bij volwassenen.

Nieuwe website over transgenderzorg

wo, 21/06/2017 - 00:00
Huisartsen en andere zorgverleners kunnen voor alle informatie over transgenderzorg terecht op www.transgenderzorg.be, een nieuwe website van het Transgender Infopunt.

Staand werken is het nieuwe zitten

wo, 21/06/2017 - 00:00
Presteert u beter en raakt u minder snel vermoeid als u staand achter uw computer werkt? De Leidse cognitief psycholoog Henk van Steenbergen gaat dit onderzoeken. Ons lichaam is niet gebouwd op zittend werk.

Genen tonen relatie tussen vroege puberteit en risico op kanker

di, 20/06/2017 - 00:00
Onderzoekers, van onder andere het Nederlands Tweelingen Register van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben honderden genen gevonden die invloed hebben op het tijdstip dat de puberteit begint en die het risico op verschillende soorten kanker veranderen.

Ook huisarts kan re-integratietraject langdurige zieke lanceren

ma, 19/06/2017 - 00:00
Vanaf 20 juni 2017 kunnen ook huisartsen een re-integratietraject starten om een langdurig zieke patiënt weer aan het werk te helpen als de werkomstandigheden worden aangepast.

Nieuwe test voor chronische leverziekten

ma, 19/06/2017 - 00:00
Met een nieuwe bloedtest kunnen professionele zorgverleners hepatitis, fibrose en cirrose opsporen en monitoren. De test bepaalt ook de kans op hepatocellulair carcinoom, een moeilijk te diagnosticeren vorm van leverkanker.

Veel gezondheidssupplementen bevatten verboden farmaceutische stoffen

zo, 18/06/2017 - 00:00
Ruim 60 procent van de voedingssupplementen op de Nederlandse markt bevat één of meer (verboden) farmacologisch actieve stoffen, zoals sildenafil en sibutramine en amfetamine-achtige stoffen zoals synefrine.

Kandidaten gezocht voor studie vaccin tegen ziekte van Lyme

zo, 18/06/2017 - 00:00
Het Centrum voor Vaccinologie (Universitair Ziekenhuis Gent) zoekt 140 gezonde mannen/vrouwen (18 tot 39 jaar oud) voor deelname aan een studie met een kandidaatvaccin tegen de ziekte van Lyme.

Totaal lichaamsvet grotere risicofactor voor borstkanker dan buikvet

za, 17/06/2017 - 00:00
Een afname van het totale lichaamsvet heeft meer invloed op een vermindering van lichaamseigen geslachtshormonen die met borstkanker samenhangen, dan een afname van buikvet alleen. Dit onderstreept het belang van een gezond gewicht en lichamelijke activiteiten voor vrouwen met overgewicht.

Melanoom snelst stijgende vorm van kanker bij 30- tot 60-jarigen

za, 17/06/2017 - 00:00
Melanoom, de kwaadaardigste variant van huidkanker, is de snelst stijgende vorm van kanker in de leeftijdsgroep van 30 tot 60 jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Alcohol vergroot de kans op borstkanker

vr, 16/06/2017 - 00:00
Zelfs één glas alcohol per dag kan de kans op borstkanker vergroten. Dat blijkt uit de nieuwste bevindingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.