Gezondheid.be

Abonneren op feed Gezondheid.be
Nieuws op gezondheid.be!
Bijgewerkt: 23 min 12 sec geleden

Aantal keizersneden varieert sterk van ziekenhuis tot ziekenhuis

zo, 18/02/2018 - 00:00
Het aandeel keizersneden in België schommelt rond de 21 procent. Dit is een aanvaardbaar cijfer in Europa. Er zijn echter grote verschillen tussen de Belgische ziekenhuizen: het cijfer varieert van 11,8 procent tot 32,9 procent.

Lawaai stadsverkeer verhoogt kans op hartziekten

za, 17/02/2018 - 00:00
Door omgevingsgeluid, vooral afkomstig van binnenstedelijk wegverkeer, hebben mensen een grotere kans op zogeheten coronaire hartziekten, zoals pijn op de borst of een hartinfarct.

Langere kerstvakantie zou aantal griepgevallen verminderen

za, 17/02/2018 - 00:00
Onderzoekers van de universiteiten van Antwerpen en Hasselt pleiten voor 'sociale hygiëne' en een langere kerstvakantie om griepepidemies in te dijken.

Embryoselectie voor erfelijke borstkanker succesvol

vr, 16/02/2018 - 00:00
Het uitvoeren van preïmplantatie genetische diagnostiek (PGD), ofwel embryoselectie, voor erfelijke borstkanker is bewezen succesvol. Het is een veilige en accurate methode om te voorkomen dat kinderen de erfelijke aanleg voor borstkanker bij zich dragen.

Een behandeling voor eczeem kan ook astma verzachten

vr, 16/02/2018 - 00:00
Allergische reacties zoals eczeem en astma komen bijzonder vaak voor in onze moderne maatschappij. Kinderen met atopische dermatitis – een specifieke vorm van eczeem – hebben meer risico om later ook astma te krijgen. Dat fenomeen, ook wel atopische mars genoemd, zette een team onderzoekers van VIB-UGent aan het denken.

Slechte slapers doen meer aan cyberpesten

do, 15/02/2018 - 00:00
Tieners die slecht slapen, zijn online vaker agressief, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen en de KU Leuven.

Een correcte warm-up vermindert letsels bij jonge voetballertjes

do, 15/02/2018 - 00:00
Een speciaal warm-up programma ontwikkeld voor jonge voetballertjes kan het optreden van bot- en spierletsels met 50 procent verminderen. Dat blijkt uit een onderzoek aan de universiteit van Basel bij 3900 kinderen van 7 tot 13 jaar uit 243 Europese voetbalclubs.

ITG waarschuwt voor Zikavirus

do, 15/02/2018 - 00:00
In een nieuwe waarschuwing raadt het Tropisch Instituut alle zwangere vrouwen af om te reizen naar landen waar het Zikavirus voorkomt.

Je gezondheid is je grootste rijkdom!

do, 15/02/2018 - 00:00
Gaat je energie in het rood? Haal dan pure kracht uit een smoothie met mango en gember: versterkt je weerstand, verlicht spierkrampen. Nog meer weetjes om je weerstand op te krikken, je bekkenbodem te trainen of zelf lippenbalsem te maken: alles lekker natuurlijk!

Ernstige voedselinfectie door salmonella verhoogt kans op darmkanker

wo, 14/02/2018 - 00:00
Ernstige voedselinfectie door salmonella verhoogt kans op darmkanker.

Internettherapie bij depressies niet effectief op de lange termijn

wo, 14/02/2018 - 00:00
Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC) vonden dat internettherapie bij depressie wel effectief is op de korte termijn, maar niet op de lange termijn. Daarentegen werkt de online therapie wel als deze gegeven wordt door psychologen.

Proefproject met online-soa-testen

di, 13/02/2018 - 00:00
In Nederland wordt in vier regio’s een proefproject opgestart waarbij jongeren via internet vragen kunnen stellen over seks en seksueel overdraagbare ziektes (soa’s).

Stoppen met roken en de e-sigaret

di, 13/02/2018 - 00:00
De afgelopen jaren is de e-sigaret in opkomst, ook voor rokers die willen stoppen met roken.

Blaasontsteking: Hoe geraak je er op een efficiënte manier van af?

ma, 12/02/2018 - 00:00
Zeker 50% van de vrouwen krijgt er op zijn minst 1 keer mee te maken in haar leven: een blaasontsteking. En hoe vervelend kan dat niet zijn?!

IV-Kankercentrum zoekt deelnemers voor focusgroep rond genetische testen

zo, 11/02/2018 - 00:00
Het WIV-Kankercentrum zoekt deelnemers voor een wetenschappelijke studie rond de vraag: Wat wil ik weten over genetische testen die uitgevoerd worden bij mijn kankerdiagnose?

Verkleint regelmatige seks kans op dementie?

zo, 11/02/2018 - 00:00
Volgens onderzoekers van de universiteiten van Oxford en Coventry verbetert het hebben van regelmatige seks bij 50-plussers de cognitieve functie en vermindert het mogelijk de kans op dementie. De studie verscheen in The Journals of Gerontology.

Gameverslaving mogelijk erkend als officiële stoornis

za, 10/02/2018 - 00:00
Verslaving aan (online) gaming wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) mogelijk opgenomen in de elfde editie van de Internationale Classificatie van Ziekten (ICD11). Tot nu toe werd gameverslaving niet als een officiële stoornis beschouwd.

Helft jongeren heeft klachten na drinken energiedranken

za, 10/02/2018 - 00:00
Nieuw onderzoek in Canada gepubliceerd in het medische vakblad Canadian Medical Association Journal (CMAJ) Open toont opnieuw aan dat energiedranken schadelijk kunnen zijn voor jongeren. De helft van de ondervraagde jongeren had klachten na het drinken van energiedrank met caffeïne, soms zelfs na één enkele consumptie.

Kinderartsen waarschuwen voor gevaren knoopbatterijen

vr, 09/02/2018 - 00:00
Sinds 1 januari 2018 vraagt de Nederlandse Vereniging van Kinderartsen (NVK) aan de kinderartsen om alle incidenten met knoopcelbatterijen te melden. Ook wordt gevraagd elk kwartaal een update te geven over het herstel van de verwondingen.

Veroorzaakt ontstoken tandvlees (parodontitis) kanker?

do, 08/02/2018 - 00:00
Een tandvleesontsteking (parodontitis) verhoogt de kans op diverse kankers. Dat werd al lang vermoed, maar drie nieuwe studies brengen sterke bewijzen aan van een verband tussen parodontitis en meerdere kankers, zoals pancreas-, long- en darmkanker.