Wanneer je bang van slapen wordt, kan slaaphygiëne te ver doorslaan

do 10 oktober 2019
Wanneer je bang van slapen wordt, kan slaaphygiëne te ver doorslaan (c) getty

De tijd dat het nog bon ton was om te zeggen dat je slechts drie uurtjes geslapen hebt ('want ik heb toch zo'n rijk gevuld leven'), is al lang voorbij. Meer en meer dringt het besef door dat slaap belangrijk is, zowel voor het onderhoud van onze fysieke en mentale gezondheid als voor onze sportieve vaardigheden, cognitieve vermogens en zelfs ons geluk. Helaas lijden we in het Westen om allerlei redenen aan een chronisch slaaptekort, dixit Michael Rosbash, die in 2017 de Nobelprijs voor de Geneeskunde kreeg voor onderzoek naar de biologische klok.

Tussen de 10 en 20 procent van de Belgen zegt 's nachts chronisch te worstelen met het zandmannetje. In de Canvas-reeks De slapelozen onderzoekt tv-maakster Annick Ruyts, die zelf al 4,5 jaar slecht slaapt, hoe dat komt. Doorheen de jaren probeerde Ruyts van alles om 's nachts niet meer urenlang wakker te liggen in bed: slaappillen, antidepressiva, hormonen, yoga, ademhalingsoefeningen, wietolie (zonder THC), valeriaan, het hele homeopathische gamma,... De slaapindustrie, het is big business.

Meer gadgets, meer zorgen?

Niet alleen de farma- en de welzijnssector springen op de trein, ook de technologiesector heeft zijn weg gevonden naar de slapelozen. Een snel oprukkende afdeling binnen de technologische slaaphulpmiddelenindustrie is die van de slimme gadgets, die volgens voorspellingen tegen 2020 goed zou zijn voor 80 miljard dollar. Zo zijn er de FitBits en Apple Watches die je slaappatronen monitoren en evalueren, maar ook slimme matrassen die zich gedurende de nacht aanpassen aan je noden en zelfs hoofdbanden die beweren dat ze de hersengolven meten.

Op het eerst gezicht zijn deze gadgets een droom in onze door data en selfcare geobsedeerde samenleving. De trackers en apps tonen mooie grafiekjes in allerlei vormen en kleurtjes en maken de slaap minder mysterieus voor de leek. Ze dragen bij aan de bewustwording van het belang van de slaap voor onze gezondheid. Perfect toch?

Niet helemaal. Want wat als het zweet uitbreekt wanneer je 's ochtends de slaapgegevens van je trackers en apps downloadt op de computer? Wat als die gegevens aangeven dat je de vorige nacht alweer maar '50 minuten diepe slaap' hebt gehad of 'zes keer wakker' bent geworden? Het zijn goede redenen om de volgende nacht met nog meer angstzweer onder de wol te kruipen. Lossen die devices de problemen dan wel op? En zoniet, horen ze thuis in de slaapkamer?

Lees het volledig artikel op knack.be (bij aanmelding 3 artikels gratis te lezen): Wanneer je bang van slapen wordt, kan slaaphygiene te ver doorslaan

Tags: