Vrouwen onderschatten gevaar slaapgebrek

do 28 januari 2016
(c) metronieuws.nl colourbox

Uit een onderzoek onder 4.100 Britse volwassenen blijkt dat bijna de helft van de vrouwen last heeft van slaapgebrek. En de meeste vrouwen verzwijgen dat probleem; ze winnen geen medisch advies in en denken dat het een logisch gevolg is van het ouder worden. En dat terwijl er meer aan de hand kan zijn, aldus The Daily Mail.

Minder slaap

Experts waarschuwen dat te weinig slaap een teken kan zijn van de medische aandoening slaapapneu, hoewel de zwangerschap of de menopauze vaak ook een rol spelen. Veranderingen in de hormoonspiegel kunnen leiden tot opvliegers, nachtelijk zweten en stemmingswisselen. Daardoor slapen veel vrouwen in de menopauze minder goed. Toch kan er ook iets anders aan de hand zijn.

Lees ook: 'Stinkende slaapkamer kan leiden tot slapeloosheid'

Te weinig slaap verhoogt het risico voor vrouwen op middelbare leeftijd op diabetes type 2. Toch stapt slechts een op de vier vrouwen met slaapproblemen naar de dokter, zo blijkt uit onderzoek. „Vrouwen denken vaak dat een uitgeput gevoel onderdeel is van het moderne leven, terwijl het in feite iets serieuzers kan zijn”, aldus professor John Stradling, als slaapexpert verbonden aan de universiteit van Oxford.

Cijfers

Uit een onderzoek van YouGov bleek dat 46 procent van de vrouwen slaapproblemen heeft ten opzichte van 36 procent van de mannen. ‘s Nachts wakker liggen wordt door 36 procent van de vrouwen als een probleem erkend en ook hier ligt dat percentage bij de mannen met 23 procent lager.

Door het gebrek aan slaap merkt zes op de tien vrouwen dat ze overdag geirriteerder zijn. En de kans bestaat dat dit allemaal wordt veroorzaakt door slaapapneu, een slaapstoornis dat snurken en gevaarlijke pauzes in de ademhaling veroorzaakt. Als er niets aan wordt gedaan kan de aandoening leiden tot serieuzere gezondheidsproblemen, zoals een beroerte of een hartaanval.

Huisarts

Toch besluiten veel vrouwen niet naar de dokter te gaan. Dat is wel aan te raden, zeker als de vrouw last heeft van symptomen als rusteloze benen, vermoeidheid, depressie, hoofdpijn en/of spierpijn. „Veel vrouwen zijn zich er niet van bewust dat ze slaapapneu kunnen hebben. Door dat te negeren, lopen ze medisch advies of een benodigde behandeling mis”, stelt Stradling. „Het is heel belangrijk dat ze hun huisarts op de hoogte stellen van eventuele slaapproblemen. Hoe sneller slaapproblemen worden verholpen, hoe beter.”

Bron: Vrouwen onderschatten gevaar slaapgebrek (metronieuws.nl)