Huisartsen in Twente kunnen via een nieuwe methode straks sneller vaststellen of een patiënt slaapapneu heeft. De aanpak die hiervoor wordt gebruikt is zo innovatief, dat deze is genomineerd voor de Zorginnovatieprijs 2018.
door Josien Kodde
Het Haaksbergse bedrijf OSAsense heeft de methode ontwikkeld die bestaat uit een online vragenlijst en een slaaponderzoek bij de patiënt thuis. Medio dit jaar kunnen Twentse huisartsen ermee werken.
Wachtlijst
OSAsense is bedacht omdat de huidige detectie van slaapapneu te wensen overlaat. In totaal 20 tot 35 procent van de patiënten die naar het ziekenhuis gaat met klachten, blijkt de aandoening toch niet te hebben. Het eerder stellen van een goede diagnose door de huisarts is veel goedkoper, maar bekort ook de wachtlijsten van de slaapcentra in de ziekenhuizen.
Bovendien doet de OSAsense iets aan het probleem dat er veel mensen met slaapapneu rondlopen, die dat van zichzelf niet weten. De huisarts kan straks eerder de diagnose stellen.
Vermoeid
Een onderzoek door onder meer de ziekenhuizen MST, ZGT, huisartsenorganisatie Thoon en Menzis toonde aan dat de screeningsmethode goed werkt. Dat patiënten worden behandeld is belangrijk omdat ze door een verstoord slaappatroon overdag niet goed functioneren. Ze zijn vaak erg vermoeid. Bovendien lopen ze risico op allerlei andere aandoeningen als hart- en vaatziekten.
De Nationale Zorginnovatieprijs wordt 15 maart voor de derde keer uitgereikt. Dat gebeurt tijdens het Health Valley Event. De prijs is bedoeld voor ondernemers met hoopgevende innovaties die een duwtje in de rug kunnen gebruiken om hun bedrijf tot een succes te maken.
Bron: https://www.tubantia.nl/home/twentenaar-met-slaapproblemen-krijgt-straks...