Raborenners slapen tijdens Tour in eigen bed

ma 06 juli 2015
Raborenners slapen tijdens Tour in eigen bed

"De Tour de France win je in bed", is een gevleugelde uitspraak van Tourwinnaar Joop Zoetemelk. Goed slapen is essentieel om te herstellen van zware etappes.

Wielerploegen als Rabobank en Omega Pharma-QuickStep zorgen ervoor dat hun renners daarom elke avond in hun eigen bed slapen. Het is een veelgehoorde klacht in de Tour de France. Af en toe laten de hotels van de wielerploegen veel te wensen over. Zeker als de ronde dunbevolkte streken opzoekt. Kamers zonder airconditioning terwijl het buiten 35 graden is. Ook matrassen zijn vaak een bron van ergernis.

”Een renner kan slecht slapen als hij een matras heeft waar hij te diep in wegzakt”, legt Dieter Verscheure van matrassenfabrikant Latexco Innergetic uit op Rabosport. ”Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een mens zich elke nacht gemiddeld veertig tot zestig keer omdraait in zijn slaap. Lig je op een slecht matras dan word je snel wakker”.

Bij een goed matras is het risico op wakker worden veel minder groot. Rabobank en Omega Pharma werken daarom samen met Innergetic en automerk Skoda. Deze sponsoren zorgen ervoor dat de matrassen van de renners elke dag naar het volgende hotel worden gebracht.

OmegaPharma-QuickStep-renner Sylvain Chavanel ziet de matrassenservice als één van de details die het verschil kunnen betekenen tussen winst en verlies. "Elke renner in het team heeft een matras thuis met dezelfde kenmerken als de matrassen die we gebruiken tijdens de Tour de France”.

Bronnen: nu.nl | slaapwel op facebook | fiets.nl (2012)