Aanbevelingen voor diagnose en behandeling van slaapapneu

vr 03 juli 2020

Het Federaal KennisCentrum voor de Gezondheidszorg, afgekort KCE, heeft een internationale vergelijking gemaakt over diagnose en behandeling van obstructieve slaapapneu. Vergelijkende landen waren Finland, Duitsland, Engeland, Frankrijk en Nederland. Op basis hiervan werden aanbevelingen geformuleerd voor het beleid in België. De meest in het oog springende aanbeveling is de mogelijkheid van een diagnose thuis te laten gebeuren in plaats van in het ziekenhuis. Dit is vrij ingrijpend voor het Belgische medische landschap. ApneuVereniging Vlaanderen lanceert hierover binnenkort een peiling bij leden en slaapapneucontacten.

Leden en Vrienden op de website

wo 01 juli 2020

Op de website wordt tijdens de vakantiemaanden juli en augustus onze beveiliging stapsgewijs aangepast. Dit kan tijdelijk tot onbeschikbare pagina's leiden. Indien je als lid of vriend een pagina afgeschermd voor leden en vrienden niet kan bereiken, stuur ons een e-mail. We kijken het zo spoedig mogelijk na.

ApneuKrant 20-2

di 30 juni 2020

Midden februari 2020 gaven we op onze website een persoverzicht over de investering in het Waals-Brabants bedrijf Nyxoah door onder meer Resmed. Nyxoah ontwikkelt Genio, een tongzenuwstimulator. We spraken met prof dr Olivier Vanderveken, neus-keel-oor, die de stimulator onderzoekt bij patiënten die niet gebaat zijn bij de luchtdrukbehandeling (cpap) of het mondstuk (mra).

ApneuMagazine Nederland 20-2

vr 26 juni 2020

In het Nederlandse ApneuMagazine vind je altijd interessante bijdragen ook voor de Vlaamse apneupatiënt. Sla de informatie van de vereniging over en lees met ons bijvoorbeeld mee in volgende artikels: Diagnostiek door tandartsen, Een hoes breien voor je slang, Mag ik even mijn masker afzetten?, Hoe worden mra's (de mondstukken) gemaakt?, Slaapapneu meten door veranderingen van het hartritme? Relatie, seks en apneu in tijden van de lockdown.

Corona en de slaapapneu patiënt

di 17 maart 2020

ApneuVereniging Vlaanderen stelt alle lentebijeenkomsten 2020 uit tot in de herfst. Bovendien brengen we op deze pagina informatie samen specifiek voor een slaapapneu patiënt of zorgverlener. Heb je een vraag over corona en slaapapneu, aarzel niet om ze door te sturen, we zoeken een antwoord en zetten ze op deze pagina. Volg deze pagina regelmatig, want de inhoud verandert als nieuwe informatie beschikbaar is.

Slaaponderzoek Jan Yperman Ziekenhuis

vr 14 februari 2020
Slaaponderzoek Jan Yperman Ieper

Dokter Greet Bral, verantwoordelijke slaapcentrum, spreekt op de patiëntenbijeenkomst slaapapneu op het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper op 9 mei 2020. We zochten haar op om de bijeenkomst voor te bereiden. We delen een video die de regionale tv zender WTV-Focus vroeger gemaakt heeft. Hoe wordt een slaaponderzoek voorbereid en hoe reageren patiënten?

Investering in Waals bedrijf met tongzenuwstimulator

wo 12 februari 2020
Nyxoah Tongzenuwstimulator

Nyxoah, een Waals bedrijf, ontwikkelt al 10 jaar een tongzenuwstimulator, een alternatief voor de luchtdrukbehandeling (cpap). Nu maken ze bekend dat Resmed (maker van cpap's en maskers) en Cochlear 25 miljoen investeren in het bedrijf. Op het einde van deze maand zouden de eerste apparaatjes ingepland worden in het kader van een klinisch onderzoek. We zijn verheugd dat er opnieuw geïnvesteerd wordt in onderzoek en ontwikkeling van slaapapneubehandelingen. Een persoverzicht van De Tijd, Kanaal Z en Het Nieuwsblad.