Nachtelijk computergebruik schaadt jouw ogen en nachtrust.

wo 04 november 2015
(c) Thinkstock via DeMorgen.be

Blauw licht, zoals dat van een laptop, tablet of smartphone, is niet bevorderlijk voor de ogen en de nachtrust. Indien u zelf soms tot in de late uurtjes aan uw scherm gekluisterd zit - en die kans is niet gering, zo blijkt uit onderzoek - kan u er ongetwijfeld van meespreken. Maar er is goed nieuws, meldt de nieuwssite Vox: de app f.lux belooft een oplossing.

Smartphones en consoorten maken een steeds groter deel uit van ons dagelijkse leven, en met nieuwe devices die om de haverklap op de markt komen wordt het wel heel moeilijk om onze ogen niet urenlang bloot te stellen aan het blauwe licht dat ze uitschijnen. 

Een recent Amerikaans onderzoek wees uit dat bijna een derde van de volwassenen meer dan negen uur per dag spendeert aan het gebruik van digitale toestellen. 72,5 procent van de volwassenen is zich niet bewust van de mogelijke gevaren daarvan voor de ogen.

Die gevaren zijn er wel degelijk. LED-schermen stralen heel wat blauw licht uit, en een constante blootstelling aan blauw licht kan het netvlies beschadigen.

Daglicht

digital eye strain blue light

Daar bovenop wezen studies uit dat blauw licht niet bevorderlijk is voor de nachtrust. Zelfs een klein beetje straling geeft onze hersenen het signaal dat het dag is, wat onze hartslag en alertheid verhoogt. Nachtelijke blootstelling aan blauw licht werd zelfs gelinkt aan kanker, diabetes, hartziekte en obesitas.

De meest logische oplossing is in de uren voor het slapengaan niet meer naar dergelijke schermen te kijken. Maar dat is soms gemakkelijker gezegd dan gedaan. Wel bestaan er schermbeschermers die het blauwe licht wegfilteren en oranje brillen die hetzelfde doen.

Maar, zo meldt Vox, het kan nog eenvoudiger. F.lux is een gratis app voor Windows, Mac en iOS. Voor Android bestaat de app nog niet, maar er zijn wel alternatieven zoals CF.lumen.

Deze apps passen het licht van uw scherm aan aan het moment van de dag. 's Avonds filtert f.lux het blauwe licht uit uw scherm. Zo krijgen uw hersenen niet langer het idee dat ze naar de zon staren, en zal u veel beter de slaap kunnen vatten.

Bron: JC, Vox, Nachtelijk computergebruik schaadt uw ogen en nachtrust dit is de oplossing, De Morgen, 4 november 2015.
David Roberts, Staring at computers at night is frying your brain. Here's one easy fix. Vox, 2 november 2015