Laatste nieuws over de Philips CPAP-zaak en vooruitdenken naar schikking

di 05 oktober 2021

John Bair, Milestone Consulting, LLC

Philips Respironics heeft op 14 juni 2021 een terugroeping verspeid voor hun CPAP-, BiPAP- en mechanische ventilatoren die PE-PUR gebruiken, een type polyurethaanschuim dat vluchtige organische stoffen (VOS) bevat die giftig en kankerverwekkend zijn. Naar schatting werden 3 tot 4 miljoen apparaten teruggeroepen. Philips heeft de terugroepactie verspreid omdat het schuim in de CPAP- en BiPAP-apparaten kan afbreken of ontgassen, waardoor gebruikers giftige deeltjes of chemicaliën kunnen binnenkrijgen of inademen en ernstige en mogelijk levensbedreigende verwondingen kunnen oplopen.

Wie de machines zes maanden of langer hebben gebruikt en een nieuwe slaapapneu diagnose hebben, kunnen mogelijk recht hebben op een vergoeding. Verscheidene personen hebben productaansprakelijkheidszaken aangespannen waarin staat dat ze ernstig zijn getroffen door blootstelling aan giftige stoffen en aandoeningen hebben ontwikkeld zoals longfibrose en kanker.

Philips stuurde op 1 september 2021 een persbericht uit waarin stond dat ze FDA-goedkeuring hadden gekregen om de teruggeroepen apparaten te herstellen. Vóór die datum boden ze geen herstelmogelijkheid aan. Het persbericht zei ook dat ze de defecte apparaten zouden vervangen, maar dat de herstelling of vervanging tot een jaar zou kunnen duren. In de tussentijd moeten patiënten mogelijk een alternatieve CPAP- of BiPAP-optie vinden, wat kostbaar kan zijn.

Is er een multi-arrondissementsrechtszaak voor de Philips CPAP-zaken?

Op 30 september 2021 hoorde het Amerikaanse Judicial Panel on Multidistrict Litigation (JPML) argumenten voor het samenvoegen van 32 rechtszaken in multidistrict litigation (MDL) in Oost-Pennsylvania. Dit is vergelijkbaar met een class action-rechtszaak (groepsvordering), maar in plaats van alle zaken onder één zaak te behandelen, worden ze afzonderlijk berecht. Als een MDL wordt aanvaard, wordt de procedure voorafgaand aan het proces samengevoegd tot één rechtbank. Deze stap zou de samenhang tussen de individuele gevallen helpen bevorderen. Philips verzette zich niet tegen een MDL-consolidatie en een uitspraak over welke rechtbank de zaken zal huisvesten wordt binnenkort verwacht.

Hoeveel bedragen de schikking(en) voor de slachtoffers?

Aangezien de zaken net het gerechtel bereiken, zijn de uiteindelijke bedragen in dollars van de schikkingen zuiver speculatie. Een andere factor die de omvang van de schikkingen zal beïnvloeden, zijn de verschillende mate van letsel en ziekte onder de eisers. Personen met de ernstigste verwondingen zouden op zijn minst betalingen moeten ontvangen variërend van 100.000 tot 500.000 $. Dit aantal zal echter veel groter zijn als aansprakelijkheid wordt vastgesteld. Eisers zullen worden gecompenseerd voor huidige en toekomstige medische kosten in verband met hun verwondingen, evenals voor pijn en lijden, gederfde lonen en andere verliezen veroorzaakt door de verwonding.

 

John Bair, oprichter en consulent bij Milestone Consulting. Hij vertegenwoordigde families van slachtoffers bij de crash van vlucht 3407, bood pro bono diensten aan de families van slachtoffers van 9/11 en stelde de eerste rekening voor consumentenbescherming. Milestone Consulting stelt zich voor als een allesomvattend bedrijf voor het plannen van schikkingen, in de overtuiging dat benadeelde eisers en hun families strategieën verdienen die zijn ontworpen om een ​​leven lang financiële zekerheid te garanderen. "Ons team biedt hulp met een breed scala aan producten en diensten om ervoor te zorgen dat de overgang van een rechtszaak naar de rest van het leven van een cliënt soepel verloopt. Dit omvat het behoud van overheidsuitkeringen, Special Needs Trusts, braaklegging in de gezondheidszorg en ondersteuning voor eisers van massale onrechtmatige daad. We hebben ook baanbrekend werk verricht voor strategieën van de volgende generatie voor advocaten in onvoorziene kosten die hun unieke kans willen benutten om onbeperkte reserves aan uitgestelde compensatie te creëren."

 

Bron: https://milestone.legalexaminer.com/legal/latest-on-the-philips-cpap-cas...