Dokter Susie Klerkx legt uit met afbeeldingen

vr 07 februari 2020
Dokter Susie Klerkx demonstreert met afbeeldingen

Hoe leg je een patiënt uit wat er aan de hand is als hij/zij de diagnose krijgt van slaapapneu? Dokter Susie Klerkx staat elke keer opnieuw voor de keuze. Ze gebruikt haar "doos" met didactisch materiaal: een set afbeeldingen, een cpap toestel en een mra. "Die afbeeldingen zijn belangrijk. Ze maken mijn uitleg aanschouwelijker. Spraak en beeld versterken mekaar. Zo onthoudt de patiënt beter wat de diagnose betekent".

Dokter Klerkx, longarts én slaaparts, verantwoordelijke van het slaapcentrum van Ziekenhuis Oost-Limburg, zoekt een evenwicht tussen te weinig en te veel informatie verstrekken. "Je mag de patiënt niet overdonderen met uitleg, want dan komt hij of zij thuis en herinnert zich niets meer van de hele uitleg. Maar ook niet te weinig, want dan blijven er zo veel vragen over. En dat verschilt dan nog van persoon tot persoon.".

Dokter Klerkx spreekt op onze lentebijeenkomst slaapapneu op woensdagavond 22 april 2020 in Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk. Als voorbereiding zochten we haar op en maakten een video waarin ze demonstreert hoe ze haar materiaal gebruikt. In werkelijkheid is er nog meer uitleg en is dit aangepast aan de patiënt.

Klik hier voor meer info en inschrijving voor bijeenkomst op 22 april 2020

en/of bekijk hieronder de introductie video