Herfstbijeenkomst | ApneuMagazine MRA in de conventie | Europese affiche| Oproep

Bekijk hier de nieuwsbrief op de website.

 

 

17-02 | 8 oktober 2017

 

Herfstbijeenkomst op 21 oktober, u komt toch ook?

 

2017 staat in het teken van de opname van het mra in de apneu-conventie. We vervolledigen onze informatie hierover met prof dr Olivier Vanderveken, die de rol belicht van de nko-arts (neus-keel-oren) in het team van het slaapcentrum.

Dr Jolien Beyers deed onderzoek naar de Sleep Position Trainer van Nightbalance voor de behandeling van slaapaneu als die vooral voorkomt bij slapen op de rug.

Philips Healthcare (Respironics) laat ons kennis maken met een nieuw product, de Dreammapper. Tijdens de pauze hebben ze een demostand en sponsoren ze een gezond drankje en een gezond stuk fruit.

Met enkele andere Europese slaapapneu verenigingen namen we deel aan het jaarlijks congres van longartsen. We laten Eric Hertenweg, vrijwilliger voor regio Limburg (op de foto naast Luca Roberti, de voorzitter van de Italiaanse slaapapneu vereniging) aan het woord over zijn indrukken, de gemeenschappelijke slaapapneu affiche en over de ronde van Limburg.

In Nederland werd gepeild naar tevredenheid van apneupatiënten. Meer dan 5.000 namen deel. De resulaten die ook voor Vlaanderen nuttig zijn komen aan bod.

Lees meer achtergrond en praktische info...
 
 
ApneuMagazine herfst 2017: het mra in de apneu-conventie
 

Een pompoen op de cover kondigt het herfstnummer aan. Voor Vlaanderen het tweede artikel over het mra  in de gewijzigde apneu-conventie, een interview met prof dr Marc Braem, tandheelhunde. Drie slaapcentra reageren op de keuzevrijheid van slaapcentrum en toestel: hoe zit het als je verhuist, of niet tevreden bent over je huidig slaapcentrum? We stelden de vraag in Gent, Hasselt en Genk.

En de Nederlandse redactie geeft de resultaten van het tweejaarlijks patiënten onderzoek (meer dan 5.000 deelnemers!). Manneken Pis verwijst naar de urologen die doorverwijzen. Gebruikers van de tongzenuwstimulator delen hun ervaringen. Trump gooit roet in het eten van slaapapneu screening. Verder de praktische vragen en antwoorden in de populaire rubriek Voor mekaar, en nog zoveel meer.

Je hoeft het magazine niet in één ruk uit te lezen. Waarom tijdens een pauze geen pompoensoep maken, ook dat recept vind je in dit herfstnummer!

Lees hier de volledige inhoudstafel...

 
 
Europese Apneu Affiche
 

Slaapapneu is een sterk onderschatte aandoening. Schattingen lopen van 5% tot 10% (zie interview met prof dr Wilfried De Backer in ApneuMagazine 17-1) en de onderdiagnose en onderbehandeling loopt op van 90% tot 95%. Met een aantal collega verenigingen in Italië, Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland en Franstalig België hebben we een gemeenschappelijke affiche gemaakt op het Europese congres van ademhalings-aandoeningen in Milaan. De centrale boodschap: Investeren in apneubehandeling is preventie voor aanverwante aandoeningen en leidt tot kostenvermindering. We plannen binnenkort de affiche te vertalen in het Nederlands en te verspreiden bij alle slaapcentra in Vlaanderen.

Lees meer...

 
 
Deel je ervaringen: reizen, kaakchirurgie, maskers
 

OPROEP: Maximum toegelaten gewicht voor handbagage

Een cpap gebruiker meldt: "Ik ben apneupatiënt en gebruik elke nacht een cpap apparaat. Het toestel mag altijd gratis mee als EXTRA handbagage bovenop de toegestane handbagage. Bij Tuifly doet men wel moeilijk. Daar wordt het gewicht meegerekend in de toegestane 10 kg handbagage. Zo houd ik maar 7 kg over. Wat kan ik daartegen ondernemen?"

Wat zijn jouw ervaringen, welke maatschappijen rekenen wel/niet de cpap mee?

OPROEP: Kaakchirurgie, tevreden of ontevreden?

Een apneu patiënt krijgt te horen dat een mra beugel voor haar niet kan en wordt doorverwezen naar een kaakchirurg. De onderkaak zou moeten naar voor gezet worden. Dit komt nogal ingrijpend over. En de patiënt is op zoek naar ervaring van lotgenoten die een kaakchirurgie achter de rug hebben.

OPROEP: Ervaringen met maskers

ApneuVereniging Vlaanderen heeft van ResMed, Philips Respironics en Fisher & Paykel de meest gangbare maskers ontvangen voor demo-stands op info-avonden. We willen de productinformatie van leveranciers aanvullen met concrete ervaringen van cpap+masker gebruikers. Zowel over de maskers zelf als over de ondersteuning door het slaapcentrum om het meest geschikte masker te vinden.
Reageer op info@ApneuVereniging.be

Reageer via e-mail of bel de ApneuFoon 03 494 27 39...

 
 
 
 
  Aanmelden ApneuNieuws
Afmelden ApneuNieuws
Afmelden alle nieuwsbrieven

Deze nieuwsbrief is een uitgave van
ApneuVereniging Vlaanderen vzw
Huybrechtsstraat 65 bus 5 | 2140 Antwerpen Borgerhout
ApneuFoon 03 494 27 39 | info@ApneuVereniging.be
Bank BE10 0012 9955 7904 | Onderneming 0461.512.736