Bekijk hier de nieuwsbrief op de website

Jouw reactie op aanbevelingen | Herfstbijeenkomsten (webinars)

ApneuNieuws

20-06

 1 oktober 2020


 

 

Jouw mening over de apneuovereenkomst!

 

Het najaar 2020 kondigt zich boeiend aan voor onze vereniging. Begin juli werd een vergelijkende studie gepubliceerd met andere landen over diagnose en behandeling van slaapapneu, met belangrijke aanbevelingen. Dit is voor ieder slaapapneu patiënt een uitdaging. Wat vind je van die aanbevelingen? Welke voorstellen heb je zelf?

Hoe pakken we dit in de vereniging aan? Door informatie, een peiling, video bijeenkomsten en een werkgroep beleid

Informatie

In het septembernummer van ApneuKrant staat een samenvatting van de aanbevelingen.

De volledige tekst en de internationale vergelijking zijn op de website beschikbaar.

Video bijeenkomsten en peiling

We organiseren drie maandelijkse video bijeenkomsten (webinars), telkens op een dinsdagavond om 19 uur, waaraan ieder van thuis uit kan aan deelnemen. In oktober licht dokter Chris De Laet van het Kenniscentrum de studie toe, gevolgd door een peiling over de aanbevelingen die via e-mail wordt rondgestuurd. In november is niemand minder dan Jo De Cock, de topman van de federale openbare ziekteverzekering (RIZIV) onze gast. In december tenslotte is het woord aan professor Johan Verbraecken, voorzitter van de vereniging van slaapspecialisten.

Laat je vragen of opmerkingen vooraf weten, of tijdens de video bijeenkomsten.

Dit is een belangrijke gelegenheid om de stem van de patiënten te laten horen als de apneu overeenkomst wordt aangepast. Laat die niet voorbijgaan.

Video vergadering 6 oktober en Werkgroep "beleid"

Dit is ook een opportuniteit om onze werking en vereniging te versterken.

Op dinsdag 6 oktober om 19u30 hebben we een video bijeenkomst (zonder sprekers) om de planning van het najaar te bespreken. Alle leden zijn hierop welkom.

Wel vooraf inschrijven.

Ook starten we een werkgroep "beleid"  met wie dit thema verder wil uitdiepen en gemeenschappelijke standpunten van patiënten wil uitwerken.

Laat ons weten of je interesse hebt voor deze werkgroep

Nu lid worden: drie maanden gratis

Als er één aanleiding is om lid te worden dan is het wel deze gelegenheid tot patiëntenbetrokkenheid. Daarom dit aanbod: wie zich nu lid maakt, krijgt drie maanden gratis. Je bent dan lid vanaf 1 oktober 2020 tot einde 2021. 15 maanden in plaats van 12 maanden. Laat dit niet voorbij gaan. Schrijf 27,50€ over op BE10 0012 9955 7904.

Werk je in een slaapcentrum? Wordt dan Vriend van de ApneuVereniging!

 
ApneuKrant 20-3 Kop
 
Herfstbijeenkomsten (webinars) 2020
 

Dit najaar blijven ook, zoals in het voorjaar, onze bijeenkomsten uitgesteld. We organiseren wel drie maandelijkse webinars met telkens één spreker.

Een webinar (samentrekking van web en seminarie) kan je thuis volgen op je computer, smart tv, tablet of smartphone. Je hebt daar geen bijzondere technische kennis voor nodig, je ontvangt een link die je naar de video bijeenkomst brengt. Je mag ons altijd vooraf bellen als het jouw eerste keer is. Dan oefenen we samen. Maar wacht niet tot de uitzending begint.

De drie webinars gaan telkens door om 19u:

20 oktober: dokter Chris De Laet van het KennisCentrum voor de GezondheidsZorg over de internationale vergelijkende studie van diagnose en behandeling van slaapapneu, in het bijzonder over hun aanbevelingen.

17 november: Jo De Cock, topman van het RIZIV, RijksInstituut voor Ziekte- en InvaliditeitsVerzekering. De instelling waar de slaapapneu conventie met de slaapcentra onderhandeld en vastgelegd wordt.

22 december: professor Johan Verbraecken, UZAntwerpen en BASS, over de stand van het wetenschappelijk onderzoek, zijn reactie op de aanbevelingen van het kenniscentrum, en zijn nieuw boek over slaap
 
Belangrijk: dit zijn niet enkel presentaties, de sprekers krijgen ook vragen voorgelegd van de aanwezigen. Graag ontvangen we de vragen vooraf, info@ApneuVereniging.be, we sturen die dan door naar de sprekers. Ook tijdens het webinar kunnen vragen bijgesteld worden.

Deelname aan de webinars is gratis voor leden en vrienden. Anderen betalen 3€ (1€ indien Verhoogde Terugbetaling) per webinar vooraf te storten op bankrekening BE10 0012 9955 7904 met vermelding van de webinar(s).

Schrijf je hier in voor één of meerdere video bijeenkomsten

 
 
ApneuKrant 20-3 Kop
 
ApneuKrant 20-3 | september 2020
 

Het eerste nummer van de ApneuKrant na de publicatie van de aanbevelingen van het Kenniscentrum gaat uiteraard over deze aanbevelingen. Vooreerst wordt een vereenvoudigde oplijsting gegeven van de aanbevelingen (voor de juiste en volledige tekst verwijzen we naar de website, ook voor de volledige studie in het Engels). Verder geven twee leden en de voorzitter hun eerste bedenkingen. Tenslotte wordt een idee gegeven van de vragen die zullen gesteld worden in de peiling.

Ook nog maskerhoesjes als praktische tip en een sorry brief als getuigenis

Inhoud ApneuKrant 20-3 en online versie

 
 
ApneuKrant 20-3 Kop
 
ApneuMagazine Nederland 20-3 | september 2020
 

Met voor Vlaanderen interessante artikels over slaappositie therapie (verhinderen van ruglig), de verwarmde slang, slapeloosheid, veranderen van leefstijl, tongzenuwstimulatie...

Is slaappositie therapie een succes? Peiling bij gebruikers. Tongzenuwstimulatie, een paar resultaten op een rijtje na vijf jaar ervaring. Vervolg van de resultaten van de peiling over de verwarmde slang. Slapeloosheid, kan online therapie helpen? En een ervaring met slaappillen, kan je ze afbouwen? Leefstijl. De Belgische vergelijkende internationale studie spreekt erover in de aanbevelingen. Een balans van twee Nederlandse leefstijlcoaches.

Inhoud ApneuMagazine 20-3 en online versie

 
 
 
  Aanmelden ApneuNieuws
Afmelden ApneuNieuws
Afmelden alle nieuwsbrieven

Deze nieuwsbrief is een uitgave van
ApneuVereniging Vlaanderen vzw
Huybrechtsstraat 65 bus 5 | 2140 Antwerpen Borgerhout
03 494 27 39 | info@ApneuVereniging.be
Bank BE10 0012 9955 7904 | Onderneming 0461.512.736