ApneuMagazine Nederland 19-3

ma 23 september 2019
ApneuMagazine 19-3 voorblad

Hoe zit het met de gevolgen voor het hart van slaapapneu?

  • De obstructieve variant OSAS kan onbehandeld op verschillende manieren leiden tot hartklachten. Een gesprek met cardioloog (hartspecialist) dr Leo Hofstra.
  • Hoe zit het met de centrale variant CSAS en hartfalen? Bij de patiënten met hartfalen blijkt 18% tot 38% CSAS voor te komen. Longarts dr Dewi Groeneveld geeft toelichting.
  • Boezemfibrilleren is een hartritmestoornis met vele oorzaken. Eén daarvan kan obstructieve slaapapneu zijn, wat bij screening nog vaak over het hoofd gezien werd.

Meer aandacht van artsen en zorgverleners voor de kwaliteit van leven van de apneupatiënt. Dit is het doel van PRAQ, een vragenlijst ontwikkeld in samenwerking met vrijwilligers van de Nederlandse ApneuVereniging. Onderzoekster Inger Adma ging na wat deze vragenlijst nu opgeleverd heeft. Blijkt dat het moeilijk is om dit gesprek tussen apneupatiënt en zorgverlener te voeren, deze laatste nog steeds sterk gericht is op het aantal ademstops (de AHI, de index van ademstops en bijna-ademstops).

Polsbanden met apps die de slaap meten (slaapmeters). Dr Melanie Knufline onderzocht hun nut en kwam tot de vaststelling dat de waakmomenten minder goed gemeten werden, en net dat is van belang bij obstructieve slaapapneu.

Hoe reinig je best je MRA, het mondstuk dat een alternatieve behandeling is voor de luchtdrukbehandelling met CPAP en masker? Tandpasta en reinigingstabletten voor kunstgebit zijn taboe. Hoe moet het dan wel?

Waar halen zorgverleners hun vakkennis vandaan? De Nederlandse redactie ging op bezoek bij de slaapcursus der lage landen.

Ontwikkeling van bijna dertig jaar slaapgeneeskunde wordt doorgenomen met neuroloog Al de Weerd.

"Apneu, daarmee ga je samen om". Een getuigenis van een apneupatiënt en zijn vrouw, zoals over het kort lontje.

Plus de vertrouwde rubrieken en columns: praktische tips in Voor mekaarAdvies Gevraagd, Gezond Recept en Persknipsels

Voor leden en vrienden: