Vlaams PatiëntenPlatform

Abonneren op feed Vlaams PatiëntenPlatform
Bijgewerkt: 10 min 30 sec geleden

Column: Kies verstandig, samen met de patiënt

wo, 30/10/2019 - 10:18
Geneesmiddelen tegen dementie helpen niet, zegt de commissie artsen-ziekenfondsen; jawel ze helpen een beetje, zeggen de specialisten. Veel te veel kinderen krijgen trommelvliesbuisjes, zegt de CM. Waarop artsen op hun achterste poten gaan staan en waarschuwen dat niets doen ook schadelijk kan zijn. Het is bizar om vast te stellen dat de woonplaats van een patiënt bepaalt dat je tot tien keer meer kans hebt om een operatie te ondergaan. Wetenschappelijk onderzoek is niet gebaseerd op emotie of economische motieven, maar het toepassen van een behandeling in de praktijk is dat wel.

Boek ‘Meer dan mijn ziekte’ voorgesteld

wo, 16/10/2019 - 09:42
Wat weten we over de kwaliteit van ons gezondheidssysteem? Zijn ervaringsdeskundigen betweters, pottenkijkers of experten? Zijn er grenzen aan patiëntenparticipatie? Het zijn enkele van de vragen die aan bod komen in het boek ‘Meer dan mijn ziekte. Patiënten betrekken in de zorg’. Ilse Weeghmans, directeur van het Vlaams Patiëntenplatform, zoekt samen met patiëntenverenigingen, beleidsmakers, vertegenwoordigers van de zorgsector en academici naar antwoorden. Het boek werd op 15 oktober voorgesteld in het provinciehuis in Leuven.

Wat moet je weten over het Vlaams regeerakkoord?

ma, 14/10/2019 - 13:53
Eind september stelde de nieuwe Vlaamse regering haar regeerakkoord voor. Welke maatregelen zullen een impact hebben op het leven van mensen met een chronische aandoening? Het VPP ploos het regeerakkoord uit en zet de belangrijkste maatregelen op een rijtje. Wouter Beke (CD&V) is de nieuwe Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en gezin.

Vacature: Medewerker voor ondersteuning en participatie van patiëntenverenigingen en zelfhulpgroepen in Limburg

ma, 14/10/2019 - 09:11
ZOPP vzw is op zoek naar een enthousiaste medewerker (m/v) die in Limburg de ondersteuning en participatie van zelfhulpgroepen en patiëntenverenigingen uitbouwt. ZOPP vzw versterkt zelfhulpgroepen en patiëntenverenigingen in Limburg en valoriseert er lotgenotencontact en ervaringsdeskundigheid. De missie is de intrinsieke waarde van zelfhulpdynamiek meer ingang te doen vinden. ZOPP vzw wil bijdragen tot een verhoging van de levenskwaliteit van de patiënt en zijn omgeving door gemeenschappelijke noden en knelpunten te helpen oplossen via belangenbehartiging op alle relevante beleidsniveaus en binnen alle relevante gezondheidsvoorzieningen in Limburg.

Column: Wie informeert patiënten over slechte zorg?

do, 19/09/2019 - 13:17
In Het Laatste Nieuws van 10 september 2019 verscheen het artikel dat een gynaecologe acht jaar lang onder de radar kon blijven werken. Hoe kunnen we in godsnaam zulke drama's en slechte zorg voor alle patiënten voorkomen?

Wat moet je weten over cannabidiol (CBD)?

di, 10/09/2019 - 09:19
De laatste weken las je het al in de media: cannabidiol (CBD) is vanaf nu beschikbaar in de apotheek. Zo kunnen patiënten een kwalitatief en gecontroleerd product op basis van CBD kopen. Maar wat is cannabidiol? En wat houdt deze nieuwe maatregel juist in?

Persbericht VPP: Terugbetaling restauratieve tandzorg moet uitgebreid worden naar alle mensen met een chronische aandoening

vr, 30/08/2019 - 13:16
Kankerpatiënten en mensen met anodontie moeten binnenkort niet meer betalen voor dure restauratieve tandzorg zoals het plaatsen van implantaten, bruggen of kronen. Ze zullen ook niets meer moeten voorschieten. De overheid en de zorgverleners regelen de betaling rechtstreeks. Dat kondigde minister van Volksgezondheid Maggie De Block vandaag aan na de ministerraad. “Het Vlaams Patiëntenplatform is blij met deze maatregel, maar vraagt dat de volledige terugbetaling onmiddellijk wordt uitgebreid naar alle mensen met een chronische aandoening”, aldus Ilse Weeghmans, directeur van het Vlaams Patiëntenplatform.

Persbericht VPP: Vlaanderen moet kiezen voor een ambitieus gezondheidsbeleid met centrale rol voor de patiënt

wo, 14/08/2019 - 15:52
De gezondheidszorg staat voor cruciale uitdagingen: steeds meer mensen hebben één of meerdere chronische aandoeningen en ook de manier waarop de zorg wordt georganiseerd is volop in beweging. Toch komt het thema gezondheidszorg amper aan bod in de startnota van de Vlaams regering. “De Vlaamse regering moet in haar regeerakkoord tonen dat ze kiest voor een ambitieus gezondheidsbeleid waarin kwaliteitsvolle en betaalbare zorg centraal staan. Concreet betekent dit dat Vlaanderen moet investeren in gezondheid, info over kwaliteit publiek moet maken en garanderen dat zorg betaalbaar en toegankelijk blijft”, zegt Ilse Weeghmans, directeur van het Vlaams Patiëntenplatform.