Vlaams PatiëntenPlatform

Abonneren op feed Vlaams PatiëntenPlatform
Bijgewerkt: 7 min 21 sec geleden

Column: Wie informeert patiënten over slechte zorg?

do, 19/09/2019 - 13:17
In Het Laatste Nieuws van 10 september 2019 verscheen het artikel dat een gynaecologe acht jaar lang onder de radar kon blijven werken. Hoe kunnen we in godsnaam zulke drama's en slechte zorg voor alle patiënten voorkomen?

Wat moet je weten over cannabidiol (CBD)?

di, 10/09/2019 - 09:19
De laatste weken las je het al in de media: cannabidiol (CBD) is vanaf nu beschikbaar in de apotheek. Zo kunnen patiënten een kwalitatief en gecontroleerd product op basis van CBD kopen. Maar wat is cannabidiol? En wat houdt deze nieuwe maatregel juist in?

Persbericht VPP: Terugbetaling restauratieve tandzorg moet uitgebreid worden naar alle mensen met een chronische aandoening

vr, 30/08/2019 - 13:16
Kankerpatiënten en mensen met anodontie moeten binnenkort niet meer betalen voor dure restauratieve tandzorg zoals het plaatsen van implantaten, bruggen of kronen. Ze zullen ook niets meer moeten voorschieten. De overheid en de zorgverleners regelen de betaling rechtstreeks. Dat kondigde minister van Volksgezondheid Maggie De Block vandaag aan na de ministerraad. “Het Vlaams Patiëntenplatform is blij met deze maatregel, maar vraagt dat de volledige terugbetaling onmiddellijk wordt uitgebreid naar alle mensen met een chronische aandoening”, aldus Ilse Weeghmans, directeur van het Vlaams Patiëntenplatform.

Persbericht VPP: Vlaanderen moet kiezen voor een ambitieus gezondheidsbeleid met centrale rol voor de patiënt

wo, 14/08/2019 - 15:52
De gezondheidszorg staat voor cruciale uitdagingen: steeds meer mensen hebben één of meerdere chronische aandoeningen en ook de manier waarop de zorg wordt georganiseerd is volop in beweging. Toch komt het thema gezondheidszorg amper aan bod in de startnota van de Vlaams regering. “De Vlaamse regering moet in haar regeerakkoord tonen dat ze kiest voor een ambitieus gezondheidsbeleid waarin kwaliteitsvolle en betaalbare zorg centraal staan. Concreet betekent dit dat Vlaanderen moet investeren in gezondheid, info over kwaliteit publiek moet maken en garanderen dat zorg betaalbaar en toegankelijk blijft”, zegt Ilse Weeghmans, directeur van het Vlaams Patiëntenplatform.

Column: Verzuimbeleid vs. transparant kwaliteitsbeleid

vr, 02/08/2019 - 08:43
Het artikel in Artsenkrant van 21 juni 2019, 'Verzuimvergoeding tegen hardnekkige spijbelaars', van de hand van Geert Verrijken, trok onmiddellijk mijn aandacht en deed mijn haar recht omhoog staan.

Column: Uw genetisch profiel en uw rechten als patiënt?!

ma, 24/06/2019 - 13:04
In de toekomst zullen we alles kunnen weten over onze genen en toekomstige ziekten. Dat dit heel wat vragen met zich meebrengt, zal u als arts niet verwonderen.