Vlaams PatiëntenPlatform

Abonneren op feed Vlaams PatiëntenPlatform
Bijgewerkt: 58 min 27 sec geleden

Lees het interview met minister Vandeurzen in onze nieuwsbrief van juni

vr, 29/06/2018 - 09:52
In onze nieuwsbrief van juni 2018 interviewden we minister Jo Vandeurzen over de eerstelijnshervorming, zoomen we in op het systeem van toegelaten arbeid en vertelt Lieven Annemans hoe geld onze gezondheid bepaalt.

Column: Artsenverkiezingen: de wishlist van de patiënt

di, 26/06/2018 - 11:44
De artsenverkiezingen lopen. Op Twitter gaat het er hevig aan toe en worden standpunten met scherpe woorden verdedigd. Allemaal om het artsen beter te maken en gelukkig (hoop ik toch) ook voor de patiënt. Omdat artsenverkiezingen kijken naar de toekomst van de zorg, dacht ik: laat ik een inspiratielijstje maken vanuit het standpunt van de patiënt...

Column: De patiënt in uw veilige handen. Of niet?

di, 22/05/2018 - 18:07
'We hebben een topgezondheidszorg' zeggen we. Maar we weten dat niet, meten te weinig en hebben geen enkel cijfer over medische ongevallen of medische incidenten in onze zorg. Voor ziekenhuizen vinden we een topje van de ijsberg terug via het Fonds medische ongevallen. Maar voor de eerste lijn zijn er geen cijfers beschikbaar. Al neemt een enkele eerstelijnsorganisatie wel al kleine initiatieven om incidenten in kaart te brengen.

Persbericht VPP: “Terugbetaling psycholoog: Mensen moeten op tijd hulp kunnen zoeken”

vr, 18/05/2018 - 11:23
Volwassenen die kampen met psychische problemen zoals angststoornissen, depressie, alcoholverslaving, zullen vanaf dit najaar nog maar 11 euro moeten betalen als ze naar de psycholoog gaan. Ze hebben hiervoor wel een voorschrift nodig van de huisarts of psychiater. De terugbetaling geldt voor 4 sessies en kan eventueel nog verlengd worden met 4 extra sessies.

Persbericht VPP: Re-integratie mag geen sanctioneringsbeleid worden

do, 17/05/2018 - 15:28
Langdurig zieken die manifest weigeren om mee te werken aan een re-integratietraject dreigen 5 tot 10% van hun uitkering te verliezen. Dat staat in het voorstel waarover de federale regering momenteel onderhandelt. Het Vlaams Patiëntenplatform en het Netwerk tegen Armoede roepen op om deze sancties niet door te voeren.

Eén overheidsportaal voor gezondheidsgegevens

di, 08/05/2018 - 13:27
Mijngezondheid, een nieuw portaal voor gezondheidsgegevens, wordt vandaag gelanceerd. Het zal burgers een overzicht bieden van gezondheidsgegevens die gedeeld worden tussen zorgverleners. Door deze informatie beter toegankelijk te maken wil minister van Volksgezondheid Maggie De Block mensen helpen om hun gezondheid mee in eigen handen te nemen.

Kantoren VPP gesloten op 3 en 4 mei

wo, 02/05/2018 - 16:31
Het team van het Vlaams Patiëntenplatform heeft op 3 en 4 mei een gezamenlijk overleg. We zullen die dagen niet telefonisch of per mail bereikbaar zijn. Vanaf 7 mei kunnen we jouw vragen opnieuw beantwoorden.

Column: Enkele wist-u-datjes over patiëntenrechten en artsenverkiezingen

do, 26/04/2018 - 10:49
Als arts bent u elke dag in de weer om goede zorg te geven aan uw patiënten. Naar aanleiding van de Europese dag voor de rechten van de patiënt, die plaats vond op 18 april, geef ik u graag wat wist-u-datjes mee...

Persbericht VPP: Patiënten verwachten veel van de online gezondheidsportalen

di, 17/04/2018 - 15:27
66% van de patiënten gelooft dat online inzage in het patiëntendossier de communicatie met zorgverleners zal verbeteren. Dat blijkt uit een bevraging die het Vlaams Patiëntenplatform organiseerde naar aanleiding van de Europese dag van de rechten van de patiënt op 18 april. 68% van de 581 patiënten die deelnamen aan de bevraging gelooft ook dat ze door die online inzage hun zorg meer in eigen handen kunnen nemen.