Vlaams PatiëntenPlatform

Abonneren op feed Vlaams PatiëntenPlatform
Bijgewerkt: 5 min 8 sec geleden

Maak kennis met Else Tambuyzer, onze nieuwe directeur!

di, 11/01/2022 - 13:38
Tijdens een grondige selectieprocedure (ook open voor externen) overtuigde Else Tambuyzer ons bestuur van haar kwaliteiten als directeur van het VPP. Met deze interne kandidaat koos het bestuur voor iemand die het reilen en zeilen binnen het VPP op haar duimpje kent.

20 jaar wet patiëntenrechten: wat loopt goed en wat kan beter?

ma, 20/12/2021 - 18:09
De wet betreffende de rechten van de patiënt viert in 2022 haar 20-jarig bestaan. Deze wet garandeert dat iedere persoon die gezondheidszorg krijgt meerdere rechten heeft. Denk bijvoorbeeld aan het recht op kwaliteitsvolle dienstverlening, het recht op informatie over je gezondheidstoestand, maar ook de rechten in verband met je patiëntendossier.

Persbericht VPP: Meer dan één op vier personen met een chronische aandoening krijgt opnieuw te maken met uitgestelde zorg

di, 30/11/2021 - 11:49
27% van de zorg voor personen met een chronische aandoening in het ziekenhuis wordt momenteel uitgesteld. In de eerstelijnszorg gaat het om 25% uitgestelde zorg. In tegenstelling tot dezelfde periode vorig jaar wordt het grootste aandeel van uitgestelde zorg nu uitgesteld door zorgverleners. Maar ook op dit moment zijn er patiënten (8% ziekenhuis en 7% eerstelijnszorg) die zelf hun zorg uitstellen. We maken ons grote zorgen over deze cijfers en vooral over de gevolgen voor de personen achter deze cijfers.

Wordt zorg voor personen met een chronische aandoening opnieuw uitgesteld? Lees hier de resultaten van onze poll!

di, 30/11/2021 - 11:37
Aan de hand van een poll onderzochten we of en in welke mate zorg sinds 15 oktober opnieuw wordt uitgesteld omwille van het coronavirus in het ziekenhuis en bij zorgverleners uit de eerste lijn. De poll liep van 18 november tot en met 28 november 2021. In totaal namen 240 respondenten deel aan de poll die bestond uit 2 vragen.

Bevraging: eHealth in vraag gesteld

di, 09/11/2021 - 09:20
Hoe kijken patiënten met een chronische aandoening naar e-gezondheid of eHealth? Wat is jullie ervaring? Wat zijn jullie wensen en zorgen op dit vlak?

Persbericht: Zorg wordt toegankelijker voor wie het financieel niet breed heeft

wo, 20/10/2021 - 12:04
Daarvoor zorgen de uitbreiding van de derdebetalersregeling en de verlaging van het plafond van de maximumfactuur voor diegenen met de laagste inkomens. Die eerste zorgt ervoor dat je als patiënt enkel nog remgeld zal moeten betalen, al zal je daar voorlopig zelf nog naar moeten vragen. Daarbovenop wordt het plafond van de maximumfactuur voor mensen met de laagste inkomens verlaagd tot €250. Zodra hun medische kosten aan het plafond van €250 komen, worden ook de remgelden terugbetaald voor de zorg die ze nadien krijgen.

Persbericht: Werk hervatten na langdurige afwezigheid wordt makkelijker, zij die te ziek zijn om te werken staan dan weer voor een extra moeilijkheid

wo, 13/10/2021 - 09:16
Het aangepast terug naar werk-plan, net voorgesteld tijdens de begrotingsonderhandelingen, neemt belangrijke drempels weg voor personen die terug aan het werk willen na lange ziekte. Anderzijds worden er ook sancties ingevoerd. Wij zijn tegen sancties en vragen hier voorzichtig mee om te springen. Personen die te ziek zijn om het werk te hervatten mogen niet gestraft worden.

Persbericht: Veeg sancties voor personen met een erkenning arbeidsongeschiktheid van tafel en kies voor een motiverende aanpak

vr, 08/10/2021 - 14:16
IN HET KADER VAN DE BEGROTINGSONDERHANDELINGEN LIGGEN SANCTIES IN HET KADER VAN RE-INTEGRATIE OP DE WERKVLOER OPNIEUW OP TAFEL. DAT IS ECHTER GEEN OPLOSSING. PERSONEN MET EEN ERKENNING ARBEIDSONGESCHIKTHEID DIE TE ZIEK ZIJN OM TE WERKEN GAAN DOOR EEN SANCTIE NIET PLOTS TERUG AAN HET WERK, MAAR KOMEN WEL DIEPER IN DE PROBLEMEN TERECHT. RE-INTEGRATIE KAN MAAR SLAGEN ALS HET EEN VRIJWILLIGE KEUZE IS.