Snurken verhoogt risico op nierproblemen

di 27 oktober 2015
foto: Rachel Calamusa (Flickr), via niernieuws.nl

Volgens Canadese onderzoekers is de ernst van slaapapneu bepalend voor de effecten die deze aandoening heeft op de doorbloeding van de nieren en daarmee op de nierschade. Ze zien geen directe relatie met de 'gewone' bloeddruk.

Obstructief slaapapneu, waarbij de ademhaling 's nachts regelmatig stokt, gaat samen met een verhoogd risico op nierschade. Canadese wetenschappers, die zich al langer met deze relatie bezighouden, hebben onderzocht of er een verband is tussen de ernst van het zuurstoftekort dat bij apneu in het bloed ontstaat, en de mate waarin het renine-angiotensinesysteem (RAS) geactiveerd wordt. Dit laatste leidt onder andere tot hoge bloeddruk. Als ze dat verband zouden vinden, wilden ze ook nog weten of dat afhankelijk is van obesitas bij de apneupatiënt.

Voor hun onderzoek hebben ze gekeken naar 31 patiënten met slaapapneu, onderverdeeld in matige of ernstige apneu. Ook hebben ze 13 obese mensen zonder apneu in het onderzoek opgenomen. Het blijkt dat de patiënten met apneu duidelijk minder goed reageren wanneer hun RAS geactiveerd wordt, dan obese mensen zonder apneu. De verminderde respons is dus niet (puur) het gevolg van overgewicht.

Hoewel de onderzoekers de ernst van het zuurstoftekort in het bloed kunnen koppelen aan de bloedstroom door de nieren, zagen ze geen effect op de systemische bloeddruk, zoals je die aan de arm meet.

Door Merel Dercksen, niernieuws.nl
Bron: American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine

Tags: