Sleep Position Trainer helpt tegen apneu

ma 25 mei 2015

Zilveren Kruis in Nederland is de eerste zorgverzekeraar die een nieuwe innovatieve therapie bij slaapapneu via de basisverzekering vergoedt. Het gaat om een slaap positie trainer die mensen afleert op hun rug te slapen. Jarenlang klinisch onderzoek en uitgebreide tests hebben duidelijk gemaakt dat deze aanpak zeer effectief is.

De slaap positie trainer is een medisch hulpmiddel dat is ontwikkeld door het bedrijf NightBalance, een spin-off van de TU Delft. Het is een klein apparaat dat op de borst gedragen wordt. Het helpt mensen op een comfortabele en effectieve manier van hun positie-afhankelijke apneu af. Het gevolg is, dat vermoeidheidsklachten en andere gezondheidsproblemen voor deze apneu-patiënten goeddeels verleden tijd zijn.

Rugligging voorkomen

De patiënt kan in slaap vallen in elke gewenste houding. Als iemand op naar zijn rug toe draait, geeft het apparaatje een zachte trilling. Dat leert de gebruiker onbewust om van slaappositie te veranderen, zonder echte verstoring van de slaap. Die trilling is slim geprogrammeerd en is bij iedere gebruiker anders van intensiteit en duur om effectief te zijn. Tijdens de slaap registreert het systeem verschillende data. Op basis hiervan kan de behandelend specialist vaststellen of het doel van een gezonde, ongestoorde nachtrust daadwerkelijk is bereikt.

Slaapkwaliteit

Veel patiënten met slaapapneu hebben bij rugligging twee keer zoveel apneus als in zijligging. Een effectieve aanpak ontbrak tot nu toe. Vaak werd gebruik gemaakt van technieken om rugligging te verhinderen zoals een in een nachthemd ingenaaide tennisbal, maar ook speciale vesten of rugzakken. Dat wordt algemeen als erg oncomfortabel ervaren en deed afbreuk aan de slaapkwaliteit. Reden waarom patiënten dergelijke methodes vaak snel opgeven.

Wetenschappelijk onderzoek

De Sleep Position Trainer was bij de eerste introductie in 2012 een geheel nieuwe benadering van het apneu-probleem en daardoor was vergoeding niet direct vanzelfsprekend. In de tussentijd is dit hulpmiddel echter gedurende meer dan 35.000 nachten getest, uitvoerig beschreven in wetenschappelijke publicaties en uitgebreid klinisch onderzocht, onder andere in samenwerking met zorgverzekeraar Zilveren Kruis. De resultaten wijzen uit dat de therapietrouw hoog is, het aantal uren dat op de rug wordt geslapen afneemt tot onder de 5%, waardoor ook het aantal apneus sterk afneemt.

Vergoeding op basis van effectiviteit

De effectiviteit zoals in het onderzoek is aangetoond, stond aan de basis van de huidige vergoeding. De vergoeding geldt voor de verzekerden van Zilveren Kruis. Naar verwachting zullen andere zorgverzekeraars dit initiatief volgen. Het bedrijf VIVISOL zorgt voor de levering aan en begeleiding van de verzekerden.

Toegankelijke therapie voorkomt veel ellende

De Nederlandse ApneuVereniging is bijzonder verheugd dat deze nieuwe therapie door Zilveren Kruis in de basisverzekering wordt opgenomen. Bestaande therapieën zijn nogal intimiderend en worden lang niet door iedereen verdragen. Deze vorm van positietherapie is niet of nauwelijks belastend en met name zeer geschikt voor mensen met licht tot matig apneu. Dat is in ieder geval een oplossing voor veel mensen die niet aan de bestaande therapie kunnen wennen. En daarnaast lopen er nog zo’n 400.000 mensen met onbehandeld apneu rond. De hoop en verwachting is dat mensen, die nu een bezoek aan de slaapkliniek uitstellen totdat ze serieuze problemen krijgen, eerder zullen gaan. Daarmee wordt heel veel ellende en onherstelbare gezondheidsschade voorkomen. Dat is een enorme winst, stelt de ApneuVereniging.

Bron: Sleep position trainer helpt tegen apneu, gezondheidblog, 25 mei 2015