Gezondheid.be

Abonneren op feed Gezondheid.be
Nieuws op gezondheid.be!
Bijgewerkt: 11 min 42 sec geleden

Wat doet een behaloos leven met je lijf?

wo, 12/12/2018 - 00:00
Er is amper wetenschappelijk onderzoek over het nut van de beha. Toch opmerkelijk, als je weet dat zo veel vrouwen er een dragen.

9 op 10 Vlaamse kleuters halen richtlijn rond slaap, beweging en schermtijd niet

wo, 12/12/2018 - 00:00
Slechts 10,1 procent van de Vlaamse kleuters voldoet op weekdagen qua tijdsbesteding aan de internationale richtlijnen rond beweging, schermtijd en slaap. Op weekenddagen ligt dat zelfs maar op 4,3 procent. Dat blijkt uit onderzoek aan de Universiteit Gent.

Luizen in het haar? Kammen maar!

wo, 12/12/2018 - 00:00
Niets zo lastig als een kinderkopje met luizen. Die hardnekkige beestjes laten zich niet zomaar verwijderen. Hier zijn enkele tips om de strijd aan te gaan.

Het Babybrein. Over de ontwikkeling van de hersenen bij baby’s

di, 11/12/2018 - 00:00
Gespreksavond met Prof. Sabine Hunnius (Radboud Universiteit). De manier waarop een baby de wereld waarneemt, is voor een volwassene maar moeilijk voor te stellen. Hoe ziet een baby zijn omgeving? Wat begrijpt hij van wat er om hem heen gebeurt?

Zwangerschapsdiabetes makkelijker opsporen

di, 11/12/2018 - 00:00
Onderzoek aan UZ Leuven toont aan dat een nieuwe vereenvoudigde versie van de suikertest helpt om zwangerschapsdiabetes gemakkelijker op te sporen.

Zoete dranken verhogen bloeddruk bij kinderen

di, 11/12/2018 - 00:00
Het is al langer bekend dat de inname van veel suikerhoudende drankjes een risicofactor is voor overgewicht bij kinderen. Nu blijkt dat de zoete drankjes ook de bloeddruk kunnen verhogen.

Wist u dat sommige geneesmiddelen worden gemaakt op basis van levende organismen?

ma, 10/12/2018 - 00:00
Biologische geneesmiddelen zijn essentieel voor de behandeling van bepaalde ernstige en chronische ziekten. Biosimilaire geneesmiddelen lijken in hoge mate op een reeds goedgekeurd biologisch geneesmiddel en leveren aanzienlijke besparingen op voor het gezondheidszorgsysteem.

Wat zijn de oorzaken van vaginale droogheid en wat kunt u eraan doen?

ma, 10/12/2018 - 00:00
Vaginale droogheid komt veel voor rond de overgang of menopauze, maar ook jongere vrouwen kunnen er last van hebben.

Nieuwe behandeling diabetes type 2 voorkomt mogelijk insuline spuiten

zo, 09/12/2018 - 00:00
Onderzoekers van het Amsterdam UMC hebben een nieuwe behandeling ontdekt voor patiënten met diabetes type 2. Dankzij deze behandeling hoeven ze pas veel later of helemaal geen insuline meer te spuiten.

Vaker gedragsproblemen bij huilbaby’s

zo, 09/12/2018 - 00:00
De stress en de zware zorg die een moeder van een huilbaby ervaart, kunnen de ontwikkeling van haar kind beïnvloeden. Dat toonde psychiater Laetitia Smarius van het universitair ziekenhuis AMC in Amsterdam aan.

‘Wisselwerken’ helpt hardnekkig zitgedrag op werkvloer doorbreken

za, 08/12/2018 - 00:00
Wie meer dan 10 uur per dag zit, loopt bijna 35 procent meer kans op (vroegtijdig) overlijden dan wie slechts 1 uur per dag zit. Veel mensen voelen zich ook minder productief en minder energiek tijdens een ‘zitmarathon’. Voor een goede gezondheid zou je elk half uur even moeten rechtstaan.

Nieuwe richtlijn moet patiënten beter helpen

za, 08/12/2018 - 00:00
“Moeilijke slapers? Stuur ze op cursus.” Dat is de nieuwe richtlijn die ­Domus Medica zijn huisartsen geeft. De huis­artsenvereniging wil dat patiënten niet meer zo makkelijk slaap- en ­kalmeermiddelen krijgen voorgeschreven. “Er zijn alternatieven, gebruik ze ook.”

Lengte van ring- en wijsvinger zegt iets over seksuele voorkeur

vr, 07/12/2018 - 00:00
Vrouwen bij wie de linker wijs- en ringvinger een verschillende lengte hebben, hebben een grotere kans om lesbisch te zijn. Het lijkt cafépraat, maar het is de conclusie van een wetenschappelijk onderzoek aan de universiteit van Essex in Groot-Brittannië.

Oudere moeders en steeds minder tienerzwangerschappen

do, 06/12/2018 - 00:00
In 2017 werden er in Vlaanderen 63.838 baby’s geboren. Na een lichte stijging in 2016 vertoont het geboortecijfers daarmee opnieuw een dalende trend.

ViruProtect: de spray die de duur van je verkoudheid halveert

do, 06/12/2018 - 00:00
Tijdens de wintermaanden blijft bijna niemand van een verkoudheid gespaard. Een verkoudheid sleept gemiddeld een week aan. Dankzij de ViruProtect spray kan de duur van een verkoudheid gehalveerd worden en krijg je sneller je energie terug.

Door de neus ademen, helpt je om beter te onthouden

do, 06/12/2018 - 00:00
Cursusje te blokken? Adem dan vooral goed door uw neus en niet door uw mond, adviseren Nederlandse en Zweedse onderzoekers. Dat kan de opslag van gegevens in uw langetermijngeheugen alleen maar ten goede ­komen.

Vergoeding van diëtistensessies voor kinderen met overgewicht

do, 06/12/2018 - 00:00
Het federaal ministerie van Volksgezondheid maakt geld vrij voor de terugbetaling van 6 consultaties bij de diëtist voor kinderen met overgewicht

Roken, hoge bloeddruk en diabetes verhoogt kans op hartaanval meer bij vrouwen dan bij mannen

do, 06/12/2018 - 00:00
Mannen hebben een grotere kans op een hartaanval dan vrouwen. Maar sommige risicofactoren, zoals roken, een hoge bloeddruk en diabetes, spelen een grotere rol bij vrouwen dan bij mannen, waardoor sommige vrouwen extra kwetsbaar zijn.

Kunnen E-nummers kwaad voor onze darmen?

wo, 05/12/2018 - 00:00
Dat de mayonaise pakt, hebben we te danken aan emulgatoren - stoffen die helpen bij het mengen van twee stoffen die normaal gesproken niet of moeilijk mengbaar zijn.

Patiënten met subklinische hypothyreoïdie niet gebaat bij behandeling met schildklierhormoon

wo, 05/12/2018 - 00:00
Behandeling van subklinische hypothyreoïdie met schildklierhormoon (levothyroxine) heeft geen effect op kwaliteit van leven, BMI, bloeddruk, cognitief functioneren en vermoeidheid.